ЕК очаква 2018 г. да е "година на постиженията"

Свят

09-01-2018, 15:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Евростат: 6,2% безработица в България

Комисията очаква до средата на идната година да отчете напредък по 98 водещи теми

"За Европейската комисия 2018 г. ще бъде година на постиженията", заяви днес говорител на институцията, предава БНТ. Той отбеляза, че утре еврокомисарите се събират на първото си за годината заседание, за да обсъдят работната си програма.

Сред темите, по които ЕК очаква тази година развитие, говорителят отбеляза финансовия съюз, сигурността по границите, законодателството за предоставяне на убежище, "връщането към Шенген", цифровия пазар, напредъка на държавите от Западните Балкани по пътя им към ЕС. Комисията очаква до средата на идната година да отчете напредък по 98 водещи теми, 29 от които вече са завършени.

По повод предстоящата тази вечер среща на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер с полския премиер Матеуш Моравецки говорителят заяви, че това е добър знак и че Полша може да допринесе много за напредъка по европейския дневен ред. Той допълни, че предложението на комисията Полша да бъде лишена от право на глас в ЕС ще бъде само един от "широк кръг въпроси от общ интерес", обсъдени на вечерята.