София отбелязва Световния ден на снега с третия Витоша Зимен Фест

Животът

10-01-2018, 06:43

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Глобалната инициатива се организира за седми път и обединява над 480 събитията в световноизвестни зимни центрове

София – Европейска столица на спорта стартира годишната програма от активности за 2018-а със Световния ден на снега.

„Глобалната инициатива се организира за седми път и обединява над 480 празнични, спортни и забавни събитията в световноизвестни зимни центрове. Започваме поредицата от активности с Витоша Зимен Фест. Тази година по инициатива София – Европейска столица на спорта са предвидени над 90 събития, освен състезания и фестивали има много училищни и районни спортни празници, насочваме вниманието към многообразието от прояви, към възможностите за всички социални и възрастови групи. Каним столичани и гостите на града в събота край х. Алеко – сред природата и красотите на планината, на чист въздух, туризъм и спорт. Стремежът е спортът да се превърне в ежедневие за хората. Специално внимание насочваме към възможностите на Витоша за спорт, туризъм и отдих – 18 интересни събития в планината са предвидени за тази година", заяви Анатоли Илиев, организационен секретар на София – Европейска столица на спорта на Пресконференция в ИнфоЦентър София2018 по повод предстоящия в събота Витоша Зимен Фест.

Празникът на Витоша е насрочен за тази събота, 13 януари, от 11 ч. пред х. Алеко. София2018 се включва за трети път в отбелязването на Световния ден на снега с организирането на Витоша Зимен Фест. Организатори на феста, наред с Фондация София – Европейска столица на спорта, са Столична Община, БФ ски, Витоша ски АД, Сдружение „Маратон”, Консепт Криейтив, Сдружението на „Витошките ски и сноуборд училища“, Българска федерация по катерене и алпинизъм, съобщава www.sofia2018.bg.

Всеки участник до 18-годишна възраст може да ползва Кабинковия лифт от Симеоново до х. Алеко с лифт карта на символична цена от 1 лв. и депозит 5 лв. „Надяваме се по този начин да привлечем повече хора в планината, в момента край Алеко снегът не е напълно достатъчен, но правим всичко възможно за да могат хората да карат ски и борд, да има условия за спорт, да бъдат на въздух и сред природата. Зимните спортове и туризмът се нуждаят от подкрепа, не само на Витоша, а и във всичмки наши прекрасни планини, надявам се повече хора да покажат, че само така можем да осигурим здрава и стабилна нация в бъдеще,“ заяви Радослав Пеев от Витоша ски, като допълни, че метео прогнозите са за нов снеговалеж в петък и в събота.

Тази година програмата отново включва две уникални атракции. Планинско колоездене – зимно спускане за време ще се организира за втори път в България. Шоуто в планината ще започне точно в 12.00 ч. със старт на плаца през х. Алеко, трасето ще е дълго 800 метра с множество виражи, скокчета и възможности за трикове, а финалът е пред долна станция на Романския лифт.

Също така тази година отново ще се организира спринтово ски-бягане около х. Алеко. А състезанията в ски-алпинизма ще бъдат най-вероятно в дисциплината скоростно изкачване.