Комисията по околна среда в СОС обсъжда мерките за въздуха

Мисия София

16-01-2018, 07:00

Снимка:

пресцентър СО

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Г. Рачев: Въздухът в София е по-чист отпреди 15 г.

От началото на годината се осъществят действия по контрол на газовете от автомобилите

В Комисията по околна среда днес предстои разглеждането на мерките, свързани с данните от системата за ранно предупреждение за замърсяване на въздуха.

„Тези данни могат да ни позволят превантивно, 48 часа преди да настъпят пикови стойности на замърсяване, да предприемем поредица от мерки, които да намалят риска от настъпването на това събитие“, обясни пред Агенция "Фокус" общинският съветник от ГЕРБ и председател на Постоянната комисия по опазване на околната среда Лорита Радева.

„В тези мерки са включени, както действия, свързани с намаляване на движението на транспорта в централна градска част, така и проверка на състоянието на автомобилите“, посочи Лорита Радева.

„От началото на годината се осъществят действия по контрол на газовете от автомобилите. При много високи стойности, когато не постигаме резултати превантивно, ще стигнем до крайната мярка - безплатен градски транспорт“, поясни общинският съветник.

„Надяваме се това да не се случва. Не, за да няма безплатен градски транспорт, а защото това означава много високи нива на замърсяване“, каза още тя.