Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Затягат условията за финансиране на проекти за бизнес на хора с трайни увреждания
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Pixabay
Снимка: © Pixabay

С промени в методиката се предлага достъп до програмата да имат лица без учредена фирма и лица, които не са ползвали този вид финансиране

Държавата затяга условията за финансиране на проекти за самостоятелен бизнес на хората с трайни увреждания, пише Дарик. С промени в методиката, по която се отпускат средства за такъв бизнес, се предлага достъп до програмата да имат лица без учредена фирма и лица, които не са ползвали този вид финансиране. Отпада и възможността с парите от субсидията да се закупуват сгради и активи за оборудване на работни места, с изключение за това на лицето с увреждане. Максималната субсидия се запазва в досегашния си размер от 20 хиляди лева.

Според промените, публикувани за обществено обсъждане, по програмата на Агенцията за хората с увреждания могат да кандидатстват лица, които нямат учредена фирма, не развиват дейност и нямат доходи от труд.

Одобрените получатели на субсидия ще имат право да извършват трудова дейност единствено във връзка с новия си бизнес и няма да могат да кандидатстват повторно за такова финансиране.

При стартиране на проекта кандидатът задължително трябва да докаже, че има подходящите умения, квалификация и управленски опит, за да го реализира. Не се допуска едноличният собственик с трайни увреждания да прехвърля управлението на своето предприятие на друго лице, включително на роднини, през първите три години от започването на бизнеса.

Държавата отпуска до 20 хиляди лева за проект за стартиране на собствен бизнес от човек с трайно увреждане, като с тези пари се покриват еднократни разходи за учредяване на еднолично предприятие, оборудване, начален капитал, осигуряване на безопасни условия на труд, краткосрочен квалификационен курс, както и за строително-монтажни работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *