Борисов: Изграждането на свързаност между ЕС и Западните Балкани е ключов фактор

Премиерът проведе среща и с колегат си от Хърватия - Андрей Пленкович

Министър-председателят Бойко Борисов участва в дискусия за дългосрочното развитие на Западните Балкани, която се проведе в рамките на Годишната среща на Световния икономически форум. В нея се включиха и лидерите на страните от Западните Балкани, на Хърватия, както и комисарят по разширяването и политиката за съседство на Европейския съюз Йоханес Хан, предаде правителствената пресслужба.

При обсъжданията българският премиер акцентира върху необходимостта от свързаност във всички измерения в региона – инфраструктурна, транспортна, дигитална, енергийна и социална. „Това е ключов фактор за стимулиране на инвестициите и подобряване на връзките с държавите-членки“, каза Борисов. Той посочи също, че ЕС очаква страните от Западните Балкани да постигнат осезаем напредък в изпълнението на критериите за членство.

„Вече абсолютно всички приемат, че двата процеса трябва да вървят паралелно - изграждането на инфраструктура и в същото време тези, които са отбелязали напредък, да затварят главите по присъединяване. Това ще покаже, че Европа е силно ангажирана към Западните Балкани“, подчерта министър-председателят. Борисов добави и че разглежда планираната в рамките на Българското председателство среща по темата като подходящ форум, на който държавите-членки да изразят своите виждания.

Премиерът още веднъж посочи, че съществуващите открити двустранни въпроси трябва да бъдат разрешени преди приемането на страните в ЕС и приветства полаганите усилия в тази посока. Борисов даде пример за подобряването на отношенията между страните от региона с подписания през август 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония.

„Парламентите на България и Република Македония ратифицираха Договора, който бе определен от международната общност като отличен пример за изграждане на нов тип отношения на Балканите. Двете държави показаха, че съществува реална воля за развитие на отношенията на прагматична основа, в дух на добросъседство и доверие“, каза Бойко Борисов.

Малко по-късно премиерът проведе и среща с премиера на Хърватия Андрей Пленкович. В нея той акцентира, че планът за европерспективата на страните от Западните Балкани е добър.

Андрей Пленкович приветства приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. „Всички колеги тук са оптимисти, планът ни е добър“, коментира Бойко Борисов и добави, че интеграцията и инфраструктурната свързаност между страните от региона ще дадат икономически тласък не само на държавите от тази част на Европа, но и на целия континент. Премиерът на България изрази увереност, че последователността в тези политики на нашето председателство ще бъде продължена и при следващите председатели Австрия, Румъния и Хърватия.