КЗП със здрави проверки в зимните курорти

Проверките на комисията в зимните курорти стартираха още през декември

350 проверки на туристически и търговски обекти в зимните курорти е извършила Комисията за защита на потребителите (КЗП) през миналата седмица. В около 10% от случаите са констатирани различен тип нарушения. Това съобщи председателят Димитър Маргаритов по БНР.

През януари присъствието на КЗП на терен е много по-засилено, тъй като това е разгарът на зимния сезон и курортите вече са пълни.

„Има нещо, което е симптоматично, но може би засега се среща в по-малко случаи, отколкото в минали години – обектът се рекламира като СПА хотел или като много по-звезден, отколкото е по удостоверение за категоризация, а не е в състояние да предложи услугите, заради които хората понякога избират точно такова място за настаняване”, даде пример Маргаритов.

Той изрази предположение, че в някои от случаите е възможно хотелиерите да се надценяват, като си мислят, че ще могат в движение да откликнат на очакванията и потребностите на своите клиенти, но това няма как да стане. „Затова и законът въвежда точно определени и ясни критерии, въз основа на които съответният обект придобива своята категоризация”, коментира председателят. „Надявам се, че поне в рамките на това, което и ние можем да направим като съдействие по отношение на потребителите, тези хотелиери ще са в състояние да компенсират своите клиенти с друг тип услуги или с някакви добри практики, които в крайна сметка няма да доведат до голямо разочарование”, добави той.

Маргаритов припомни, че проверките на комисията в зимните курорти стартираха още през декември.

Тогава бяха инспектирани обектите, в които в минали периоди са констатирани нарушения, за да се установи дати несъответствията са преодолени и търговците са привели дейността си в съответствие с изискванията на закона. Проверки са направени и на съоръженията и ски пистите преди да стартира работата им, продължават и сега.