• Варна
  4°
  тъмни облаци
  Влажност: 60%
  Вятър: 3m/s E
  Датски учени откриха “аларма” за рак
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Наличието на опредеен фермент в дебелото черво бил сигурен сигнал за онкологично заболяване

  Учени от Копенхагенския университет са открили фермент, който превръща клеките в ракови, съобщават днес световните агенции. Датският екип свързва развитието на онкологичните заболявания с присъствието в тъканите на дебелото черво на фермента GalNAc-T6.

  Резултатите са публикувани в списание Journal of Biological Chemistry. Учените изяснили, че ферментът отсъства в здравите тъкани, но в голямо количество се открива в клетките на раковите образувания.

  Ферментът GalNAc-T6 стартира процеса на превръщане на здравите клетки в организма в ракови като присъединява захарните молекули с определени белтъци. Това на свой ред изменя структурата на клетките и предизвиква агрегацията им (слепването им). Клетките с гликозилирани белтъци, към които се присъединяват остатъците от захарите, започват да се развиват като ракови.

  ui-5a6eba6e19c4f8.69078278

  „Когато отделяме GalNAc-T6, то формирането на тъканите се променя и започват да приличат на вдлъбване на лигавичния епител, които бихте открили в здравото дебело черво“, посочва един от авторите на изследването Ханс Вандал, според EurekAlert, цитиран от РИА-Новости.

  Както се посочва в изследването, получените данни свидетелстват за това, че ферментът GalNAc-T6 „по пътя на гликолизирането участва в онкогенната трансформация“. Предстои да се изясни точно по какъв път присъединяването на захарните молекули към определени белтъци допринася за аномалното развитие на клетките на организма. Вандал се надява, че разбирането на механизма на гликолизирането в раковите клетки ще допринесе за появяването на по-ефективни начини за диагностициране и лечение на рака.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg