• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Телма
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  e_52ab4fd2287db0614051de4a533a354f_f2e59b0cb2d716caaf1662baa473652c

  Норвегия, Франция, Дания, Швеция, 2017г.,  116 минути
  Режисьор: Йоахим Триер
  В ролите: Айли Харбьо, Окей Кая, Елен Дорит Петершен, Хенрик РафаелсенПонякога най-ужасяващото откритие е кой всъщност си.
  Телма е срамежлива млада студентка, която току-що е напуснала религиозното си семейство в малък град на западния бряг на Норвегия, за да учи в университет в Осло. В един от първите си дни, докато е в библиотеката тя преживява тежък и неочакван припадък. Скоро след това тя е привлечена от Аня, красива студентка, която отвръща на чувствата ѝ. С времето Телма е завладяна от интензивните си чувства към Аня – чувства, които тя не смее да признае, дори и на себе си, докато в същото време преживява още по-екстремни припадъци. Когато става ясно, че припадъците са симптом на необясними, често опасни, свръхестествени способности, Телма се сблъсква с трагичните тайни на своето минало и ужасяващите последици от нейните сили.
  Режисьор на ТЕЛМА е Йоаким Триер, международно признат и отличен за филмите си „Reprise” (2006) и “Oсло, 31-ви август” (2011). Заедно с Ескил Вогтса участвали и са спечелили награди на международни филмови фестивали като Кан, Сънданс, Торонто, Карлови Вари, Гьотеборг, Милано и Истанбул. “Oсло, 31-ви август” бе избран за “Особен поглед” на филмовия фестивал в Кан през 2011 г. и бе номиниран за наградата Сезар за най-добър чуждестранен филм през 2013 г. “Reprise” получи наградата Amanda Award за най-добър норвежки филм , най-добър режисьор и най-добър сценарий. Филмът е разпространен в САЩ от Miramax и е норвежкият кандидат за Оскар за най-добър чуждестранен филм през 2006 г. Триер е обявен от Ню Йорк Таймс като “грандиозно природен талант,” един от 20-тережисьори, които да гледатепрез 2013 г. Със семейната драма “По-шумно от бомби“ (2015) бележи дебюта си за филм на английски език и първото си участие в основния конкурс на филмовия фестивал в Кан. “Телма“, последното му сътрудничество с Вогт, е неговият четвърти филм.

  Филмът ТЕЛМА е отличен със  7 награди и 20 номинации.
  Сред тях са:
  1 Награда за Йоаким Триерот Норвежките филмови критици – Норвежки МФФ, 2017
  2 Награди – за най-добра актриса за Айли Харбу и заоператорска работа на Якоб Ире от ФФестивал Мар дел Плата, 2017
  Награда за най-добър чуждестранен филм отАсоциацията на филмовите критици –  Хюстън, 2018
  Награда за най-добър чуждоезичен филм от Асоциацията на филмовите критици – Сан Диего, 2017
  Награда за най-добър чуждоезичен филм  от Асоциацията на филмовите критици – Денвър 2017

  Цени на билетите: 8 лв. редовен, 6 лв. намаление за учащи и пенсионери

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg