Навършват се 21 години от 4 февруари 1997 година

Общество

04-02-2018, 09:44

Снимка:

bulgariautre

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

През 1996 и 1997 година в магазините липсваха стоки от първа необходимост, включително хляб и мляко

На 4 февруари се навършват 21 години от връщането на мандата за съставяне на правителство от БСП. Това сложи край на тежката политическа криза, в която България беше изпаднала през 1996-1997 г. В края на 1996 година министър-председателят Жан Виденов подаде оставката на правителството и се оттегли от лидерския пост в БСП, но ръководството на партията взе решение социалистите да съставят второ правителство.

През 1996 и 1997 година в магазините липсваха стоки от първа необходимост, включително хляб и мляко. Левът се обезценяваше всекидневно по няколко пъти, като в началото на февруари 1997 г. се стигна до 3000 лева за 1 долар. Страната беше обхваната от многохилядни протести с искане за предсрочни избори. В тези условия БСП определи вътрешния министър от кабинета на Жан Виденов Николай Добрев за кандидат за министър-председател. На четвърти февруари Николай Добрев като кандидат-премиер и Георги Първанов като лидер на БСП отиват в президентството, за да връчат състава на новия кабинет. Двамата носят само една папка – с имената на новите министри.

В светлината на всекидневните многохилядни протести и блокади тогавашният президент Петър Стоянов отказва да приеме папката с имената на министрите и свика консултативен съвет същия следобед, на който се взима решение за провеждане на предсрочни избори. Назначено е служебно правителство начело с тогавашния кмет на столицата Стефан Софиянски, по време на което България подаде заявка за членство в НАТО и бяха подготвени основните условия за въвеждането на валутен борд.