Вебер: Румъния забави приемането на България в Шенген

Необходим е напредък в Румъния, за да се приемат и двете страни в Шенген

Виновник за забавянето и приемането на България в Шенген е политическата ситуация в Румъния, а София е постигнала голяма напредък, но Букурещ има отстъпление в справянето с корупцията, което пречи и на двете държави да станат част от Шенген. Това коментира пред БНТ Манфред Вебер, лидер на групата на ЕНП в ЕП.

"Необходим е напредък в Румъния, за да се приемат и двете страни в Шенген. Възможно е двете страни да се разделят, но това означава Шенгенска граница между тях и би било по-разумно, ако двете вървят заедно към Шенген", обясни Вебер.

Според Вебер проблем на Европа е, че е отдалечена от хората и това трябва да се промени, да се върне ЕС на хората. "Който иска да поеме ЕК, да представи програми и хората да го изберат", каза той.

"Европа сега започва дискусията за финансите, а солидарността е най-важна. Трябва да има пари и за селско стопанство, и за регионални проекти, както е и строителството на магистрали в България. В България е изградена много инфраструктура, привлича много чужденци", похвали ни Вебер.