• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ПУК – Лили на морското дъно

  Puk---Lili-na-morskoto-dano-4

  Мюзикъл от Андрей Дреников, по приказката на Валери Петров
  Диригент: Ганчо Ганчев
  Постановка: Петя Петкова и Ганчо Ганчев
  Участват: Варненската детско-юношеска опера

  Поредното вдъхновение на Варненската детско-юношеска опера се нарича “Пук. Лили на морското дъно”.

  Мюзикълът на Андрей Дренников следва една от петте приказки в прочутата книга «Пет приказки» на Валери Петров. Издадена през далечната 1986 г., книгата е отличена с много награди, вписана е в Почетния списък на Международния съвет за детска литература и има номинация за Нобелова награда.

  Това е една подводна приказка, в която става дума за надводни неща. Приятелство, раздяла, надежда… Лили, героинята в приказката “Пук”, слуша от телефонната кабина на плажа приказка, която я отвежда на морското дъно. Там тя среща грозно чудовище – рибата Хрили – и заедно тръгват да търсят вълшебното бисерче, което: “Свети във морето /на детските игри/ бисерче, което / ни прави по-добри.”

  Но за тази добрина под водата се плаща и всеки бърза да прибере своето. Срещите на Лили с морските обитатели стават все по-опасни, защото и Медузата, и Калканът, и Октоподът искат само едно – да похапнат… с Лили. А тя, преследвайки неотстъпно мечтата си – бисерчето, с лекота се измъква от сложните ситуации, в които попада.

  И навсякъде внимателно и тактично й помага Хрили – страшната и бодлива риба. На пръв поглед зла и начумерена, тя се оказва с мек и романтичен характер. Копнеещият за приятелство Хрили е всъщност скритият герой на приказката.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg