• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Депресията е свързана с намалени нива на аминокиселините в кръвта
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Младежи

  Учени от Финландия изследвали здравословното състояние на 90 души на възраст между 20 и 71 години, засегнати от сериозно депресивно разстройство

  Намалените нива на аминокиселините в кръвни проби се оказаха свързани със сериозни депресивни разстройства, сочат резултатите от финландско изследване, цитирани от ЮПИ.

  Учени от университета на Източна Финландия и университетската болница в Куопио изследвали здравословното състояние на 90 души на възраст между 20 и 71 години, засегнати от сериозно депресивно разстройство, и на 253-ма участници в контролната група, които не били депресирани.

  Организмът използва аминокиселината аргинин, за да произведе азотен оксид, който е медиатор за нервната система и имунната защита и играе роля за регулиране дейността на сърдечносъдовата система.
  Намалените нива на аргинин са рисков фактор за сърдечносъдови болести.

  “Възможно е предизвиканите от депресията възпалителни реакции да понижат нивата на аргинин – заяви ръководителят на изследването Тони Али-Систо.

  Това може да доведе до недостатъчно за нервната система и кръвообращението производство на азотен оксид. Все пак не знаем какви са причините за намалените нива на аргинин у хората с депресия, допълва още Али-Систо.

  Били проучени три аминокиселини:
  Аргинин, цитрулин и орнитин, от кръвни проби за изследване на кръвната захар на участниците. Освен това били измерени концентрациите симетричен и асиметричен диметиларгинин от серума. Тези данни били използвани, за да се изследва нивото на аргинин в кръвта.

  Не била открита значима разлика между концентрациите симетричен и асиметричен диметиларгинин в двете групи.

  Били изследвани също кръвни проби, взети 8 месеца по-късно. Антидепресантите и антипсихотиците не повлияли върху концентрациите.

  “Макар получените резултати да показват, че депресираните хора са с намалени нива на аргинин в кръвта си, това не означава, че приемането на добавки аргинин ще им осигури защита срещу депресия. Нужни са допълнителни изследвания”, отбеляза Али-Систо.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg