Цвете за убитите от Народен съд на 8 март 1945

Добруджанци

08-03-2018, 11:58

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

8 страни искат да се създаде международен съд за престъпленията на комунизма

За голяма част от тях е наложена конфискация на движимо и недвижимо имущество

На 8 март се навършват 73 години от изпълнението на смъртните присъди на осъдените от Народния съд в Добрич. За мрачните събития от 1945 г. припомняме с горчивината на забравата. По това време в страната действат 68 съдебни състава, проведени са 135 процеса, на които са издадени 9155 присъди, от които смъртните са 2730, а други 1305 души са осъдени на доживотен затвор. За голяма част от тях е наложена конфискация на движимо и недвижимо имущество.
Добричкият народен съд – призовава 112 души. От тях обвинява 86, от които осъжда на смърт 17 души, това е повече от колкото са осъдени от съда в Нюрнберг. Смъртните присъди са изпълнени още в деня на произнасянето им 8 март 1945 год. Мястото на екзекуцията е отбелязано с голям християнски бетонен кръст в дясно от пътя за Албена, зад паметника на Хан Аспарух, където е било старото гробище. Мнозина не знаят за какво е паметникът на това място.
Осъдените на смърт и затвор, имат заслуги в защита на добруджанското население през четвъртвековната окупация от Румъния, в поддържане на българския дух за освобождението и най-вече за възвръщане на Южна Добруджа в пределите на България през 1944 г. Сред осъдените на смърт е ген. Никола Жеков – предводител на българската армия по време на първата световна война. Същата участ е споходила и ген. Теодосий Даскалов, внук на Бачо Киро, който активно е участвал във възстановяването на българската държавност в Добруджа през същите години.

Източник: МГ Добруджа