• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  САЩ и Русия остават най-големите износители на оръжие в света
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Оръжие

  По оценките на Стокхолмския международен институт за изследване на мира световните оръжейни сделки са се увеличили с 10% в периода 2013- 2017 г.

  САЩ са засилили позицията си на водещ световен износител на оръжие през последните пет години, осигурявайки около една трета от оръжейните доставки в света. Това сочи доклад на Стокхолмският международен институт за изследване на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА и Дарик.

  По оценките на СИПРИ световните оръжейни сделки са се увеличили с 10% в периода 2013-2017 г. САЩ в този период са извършили 34% от световните продажби, доставяйки оръжие на най-малко 98 държави. Голяма част от американският износ включва военни и транспортни самолети.

  Американският износ в периода 2008-2012 г. се равняваше на 30% от общото за света. Малко по-малко от половината американски износ отива за Близкия Изток, а една трета – за Азия. Саудитска Арабия е най-важният единичен клиент на американската оръжейна промишленост с близо 20% от американските продажби.

  Русия остава вторият по големина световен износител на оръжие, извършвайки около 20% от световните доставки, които изпраща до 47 страни. Над половината руски износ е бил насочен към Индия, Китай и Виетнам.

  Франция е износителят, заел третото място, следвана от Германия и Китай. Пет страни – Индия, Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Китай – получават малко над една трета от световните оръжейни доставки.

  Индия е най-големият в света вносител на оръжие с 12% през наблюдавания период. Основни доставчици за страната са Русия, САЩ и Израел.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg