Сънят е прекалено често пренебрегван

Общество

18-03-2018, 09:49

Снимка:

pexels

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отбелязваме Световния ден на съня

Разстройствата на съня често водят и до произшествия на пътя

Българите не обръщат сериозно внимание на съня си и често пренебрегват важни симптоми, които могат да бъдат показатели за разстройство на съня или други заболявания - това казват експерти от Българското дружество по сомнология. По случай Световният ден на съня, който отбелязваме на 14-ти март, се проведоха множество кампании и инициативи, за да се информират повече хора за опасностите от пренебрегването на съня, предаде БНТ.

Някои от симптомите, които най-често пренебрегваме или смятаме за нормални са шумно хъркане, скърцане със зъби, повишена сънливост през деня, неспокоен сън и често ставане.

Разстройствата на съня често водят и до произшествия на пътя. В Америка сънливостта е отговорна за 20% от пътно-транспортните произшествия на по междуградските пътища. В България няма официална статистика, но от декември 2015-та година в Европа се прилага Директива на Европейския съюз, която задължава кандидат-шофьорите да бъдат изследвани за тази болест.

А за Световния ден на съня, по идея на Българското дружество по сомнология се проведе инициативата "Капан за сънища" - случайни минувачи получиха капани за сънища в замяна на разказан сън.

Съветът на експертите е да си създадем редовен режим и да си осигуряваме нужните часове сън. А ако имаме проблеми със съня, задължително да се свържем с личния си лекар.