Ключова среща между ЕС и Турция във Варна

Свят

26-03-2018, 08:16

Снимка:

EC Audiovisual service/Архив

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов и Туск единодушни – Варненската среща е необходима

Борисов: Очакванията към нас са големи

Юнкер, Туск, Таяни и Ердоган обсъждат в България основополагащи въпроси за бъдещите отношения Анкара-Брюксел

Лидерска среща между Европейския съюз и Турция ще се проведе в резиденция Евксиноград. Преговорите са ключови за развитието на отношенията между Брюксел и Анкара. От европейка страна в разговорите ще се включат председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и българският премиер Бойко Борисов.

В турската делегация освен президента Реджеп Ердоган влизат още министърът за връзките с ЕС Юмер Челик, министърът на икономиката Нихат Зейбекчи и министърът на търговията и митниците Бюлент Тюфекчи.

Очаква се основна тема на разговори да бъде изпълнението на споразумението между Турция и ЕС за бежанците. През последните седмици назряха още теми, които спешно трябва да бъдат обсъдени между Турция и Евролидерите. Сред тях е конфликта на Турция с Кипър, Гърция и Италия за добива на газ на кипърския шелф.

Подобна среща не е била провеждана от близо година. Евролидерите и турските управляващи не са сядали на една маса от май 2017 г. Буквално допреди дни под въпрос стоеше и предстоящата днес среща.