• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  “Болата” става защитена местност, търсят концесионер
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Болата

  Промяната на статута се прави по искане на кмета на Каварна

  Плажът “Болата”, част от пътя до него и скалите по околния бряг ще бъдат извадени от състава на резервата “Калиакра” и вкарани в рамките на защитената местност Степите в землището на близкото село Българево.

  Това се разбира от обява на екоминистерството, което кани гражданите на обществено обсъждане на промяната. То ще се състои на 12 април в РИОСВ-Варна.

  Преместването на плажа, известен като един от най-красивите по Северното Черноморие, и промяната на статута му се правят по искане на кметицата на Каварна Нина Ставрева.

  Мотивите, изтъкнати в нейното писмо до екоминистерството, са, че районът “Болата” не отговаря на критериите за резервата “Калиакра – да има местообитание на тюлен монах, крайбрежни морски екосистеми, гнездови ниши в скалите на редки птици и т.н.

  В същото време включването на плажа в резерват не позволява той да се даде под наем или на концесия, поради което през последните години ивицата е безстопанствена, вълноломът започна да се руши, а и няколко институции спорят кой има права и задължения върху територията.

  От проекта на заповед на министър Нено Димов за промяната обаче личи, че площите – около 21 декара, които се вадят от рамките на резерват “Калиакра”, се вкарват в състава на защитена местност Степите. Разликата между резерватите и защитените местности е, че в първите е забранена всякаква човешка дейност, докато във вторите законът допуска изграждане на укрепителни съоръжения и инфраструктура. Но и в двете не се разрешава строителство.

  Мотивът на Димов е, че включването на “Болата” в защитена местност ще позволи на туристическото министерство да организира търг за намиране на наемател или конкурс за определяне на концесионер. Възможно е плажът да бъде обявен за еко, каквито има още два по Черноморието. В тях с концесионерите и наемателите се подписват специални договори с повишени изисквания към опазването на околната среда.

  Изваждането на “Болата” от резерват “Калиакра” бе поискано още миналата година от местното население, когато МОСВ поиска да наложи забрана за много дейности в района на “Калиакра”. Екоминистерството се мотивира тогава, че трябва да избегнем глобата, която поиска да наложи Брюксел на страната заради изграждането на вятърни паркове и голф игрища в района, които нарушават прелетния път на птиците, пише “24 часа”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg