Разследват собственика на изоставените коне за злоупотреба с европари

Крими

27-03-2018, 11:45

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изясняват ситуацията с конете в Осоговската планина

Наказанието е от 1 до 3 години лишаване от свобода и глоба от 2 до 5 хил. лева

Собственикът на изоставените бедстващи коне в Осоговската планина е получавал субсидии за отглеждането им. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в ефира на Нова. По думите й стана ясно, че прокуратурата ще разследва мъжът за злоупотреба с европейски субсидии.

"Разследването е стартирало, започнали са разпити на свидетели. Част от разследването ще бъде установяването на това налице ли е злоупотреба с европейски средства", обясни Арнаудова. Районната прокуратура в Кюстендил започна да разследва по престъпление за насилие срещу гръбначни животни и причинена смърт на конете.

Арнаудова допълни, че за престъплението, за което е започнало разследване, наказанието е от 1 до 3 години лишаване от свобода и глоба от 2 до 5 хил. лева.

"Разполагаме с данни, че лицето или лицата, които са осъществили това престъпление са имали задължение да отглеждат животните и са осъществявали дейност по полагане на грижи за тях. Според данните, които има Прокуратурата, за отглеждането на тези коне на собственика им е заплащана сравнително добра парична субсидия", информира говорителят на главния прокурор.

Пред медии Арнаудова обясни, че прокуратурата не може да съобщи, че ще започне оглед на местопроизшествието. "Това планирано действие е необходимо, но метеорологични условия не го позволяват", допълня тя.