И „Добрич утре” се включи в измерване мониторинга на въздуха в Добрич

Мисия Добрич

27-03-2018, 13:04

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

От няколко дни денонощно се грижи за измервателната станция

В района на офиса на „Добрич утре” се намира седмата станция в Добрич на проекта на фондация  "КОД: България".  Станциите предоставят  възможност да се провери честотата на въздуха в града. За тези които вече наблюдават измерването, тя е регистрирана в Германия под номер 11348. За съжаление мониторинга показва често превишаване нормите. Това основно се получава от горенето на печки с твърдо гориво и замърсяването от автомобилния поток.

Освен финни прахови частици станциите отчитат влажност, температурата и атмосферното  налягане. Можете да наблюдавата данните на картата. Кликва се на Добрич и за да се види по-подробната информация е необходимо само да натисните на избраната точка, и после на + до идентификационния номер на датчика.

Припомняме, че първата станция регистрира нашият съгражданин арх. Красимир Пампоров, а колегите от „Добруджа кабел” монтираха 4 от наличните станции.

Преди близо две години гражданите на Щутгарт, Германия стартират проекта Luftdaten.info, за да насочат вниманието на всички към хроничните проблеми, свързани със замърсения въздух в техния град и хроничното нежелание на властите да вземат устойчиви мерки за решаване на проблема.

Днес проектът работи в над 26 държави по света и една от тях е България.

Повече за инициативата и начина да станете осиновител на станция можете да видите на страницата на сайта АirBG.info.