Колко от хората в България вярват в магии?

Животът

01-04-2018, 13:16

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В правенето на магии са убедени над 40%, а повече от половината българи смятат, че има хора, които могат да лекуват със свръхестествени способности

Българите сме доста суеверна нация, това съобщи в ефира на Нова телевизия социологът Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд", който през седмицата публикува ново социологическо проучване. Спазваме различни суеверни ритуали, вярваме в конспирации. Какви са данните?
На въпроса суеверни ли сме, може да отговорим твърдо „Да”. Оказва се, че 73% от българите чукат на дърво срещу нещастие, 12% хвърлят сол за късмет, а 35% носят червен конец против уроки. Най-голямо доверие гласуваме на пророчествата на баба Ванга, 75% от българите вярват на пророчицата. След нея се нареждат извънземните – 29% от нас вярват в съществуването им, а някои дори са се срещали с тях.
В правенето на магии са убедени над 40%, а повече от половината българи смятат, че има хора, които могат да лекуват със свръхестествени способности. Относно световните конспирации – 40% от хората у нас вярват в съществуването на тайно общество, което управлява света. Това виждане споделят почти половината от хората с висше образование. Като конспирацията, в която са убедени 66% от участвалите в проучването, е изкуственото създаване на болести – с цел продажба на нови лекарства.
Дали има живот след смъртта? Повечето българи не вярват в съществуването на "ада" и "рая". Но пък по-голямата част от жените, взели участие в проучването, са убедени в прераждането.
„За съжаление вярването в магии показват, че ние живеем изключително несигурни. Съвременните хора се плъзгат по повърхността – освен че сме склонни да интерпретираме сложните събития с прости обяснения, ние не се информираме допълнително”, коментира психологът Росен Йорданов.
„Това, което наблюдавам в социалните мрежи, е, че те споделят откровено фалшиви новини, а  в същото време започват бурни коментари, показва, че дори и хората с висока степен на образование не са защитени от проникването и вярването в такъв тип конспирации и фалшиви новини от всякакъв спектър на живота”, коментира социологът Евелина Славкова.