Повече от половината българи вярват в Бог

Общество

02-04-2018, 16:02

Снимка:

Freeimages/Rianne van Mourik

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Най-религиозни са в Тайланд, показват проучване на „Галъп интернешънъл“

В България 58% вярват в Бог, 29% - че има живот след смъртта, 60% - че човек има душа, 23% - в ада и 25% - в рая. Това показва проучване на „Галъп интернешънъл“ преди най-големия православен празник, Възкресение Христово. 51%  от българите се определят като религиозни хора, 36% - като нерелигиозни, 3% заявяват, че са атеисти. 2.2 милиона у нас пък имат доверие в Църквата. В последните години доверието в Църквата у нас укрепна и е всъщност високо на фона на всички останали институции.

Къде сме на световната карта?

Страната ни е сред средно религиозните в света – под средните нива в глобален мащаб, но далеч от крайно ниските нива, които се наблюдават в редица други страни от Западния свят. По света 62% от хората се определят като религиозни, 25% се определят като нерелигиозни, 9% избират опцията атеисти, а останалите не могат да отговорят.

Най-религиозните страни са Тайланд (98% определящи се като религиозни) и Нигерия (97%), следвани от Косово, Индия, Папуа Нова Гвинея и Кот д‘Ивоар (всички с по 94%). На другия полюс са Китай, където 23% се определят като нерелигиозни, а 7 от 10 души там се определят като убедени атеисти. Само 9% в Китай се определят като религиозни. Други малко религиозни страни са Швеция, Чехия и Обединеното кралство.

74% от глобалното население вярва, че съществува душа, а 71% вярват, че има бог. 56% вярват, че има рай, 54% - живот след смъртта, 49% вярват, че има ад.