Преди Великден – БПЦ започна варенето на миро

Общество

02-04-2018, 17:52

Снимка:

БПЦ - Официален сайт/Ангел Карадаков

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започна Осмото мироварене в новата история на БПЦ

Велики понеделник е, започва Страстната седмица

Това е осмо мироварене в най-новата история на българската църква

Точно преди Великден Българската православна църква започна варенето на мирото, което ще и е нужно за светлия празник. Мироварене не е било правено от близо 10 години – последното е било през 2009 г. Това се прави за осми път най-новата история на българската църква.

„Светото миро е благовонно масло, коeто се използва в Св. тайнство Миропомазване - за благославяне на новопокръстените след тайнството Св. Кръщение и за запечатването им с даровете на Св. Дух, а също при освещаване на храмове, олтарни престоли и антиминси. Приготовлява се от смирна, благовонна канела, благовонна тръстика и маслинен елей“, съобщава на официалния си сайт Българската православна църква (БПЦ).

Право да приготвят и освещават миро имат само автокефалните църкви. В своята най-нова история Българската православна църква приготвя за първи път миро през 1950 г. след като 5 години по-рано нейната автокефалия е призната от Вселенската патриаршия. Първият български патриарх в най-новата ни история - блаженопочившият Кирил Български, вари миро през 1961 г. Последното по ред мироварене в БПЦ бе през 2009 г. по време на управлението на блаженопочившия Български патриарх Максим. 

„Самото последование бе предшествано от Преждеосвещена св. Литургия, която се отслужва през първите три дни на Страстната седмица. Литургията бе възглавена от ставр. ик. Костадин Гаврилов и дякон Деан Коруноски. На нея Българският патриарх Неофит взе молитвено участие, а след това възглави водосвета, на който бе осветена вода, с която да се започне мироваренето.

След водосвета светената вода бе прелята в съда, в който ще се вари мирото, а след нея бяха добавени и задължителните вино и зехтин. Негово Светейшество прочете първото по ред от полагащите се евангелски четива, след него това сториха и епископите Мелнишки Герасим и Белоградчишки Поликарп. Четенето на евангелските откъси ще продължи три дни, като едновременно с това се извършва и непрекъснато бъркане на съставките на мирото“, съобщават още от Патриаршията.