Започна осмото варене на миро в Българската православна църква, съобщиха от сайта на Патриаршията. Водосветът, с който започна осмото мироварене, бе оглавен от Българския патриарх Неофит.

Последованието бе предшествано от Преждеосвещена Св. Литургия, която се отслужва през първите три дни на Страстната седмица. След водосвета светената вода е прелята в съда, където ще се вари мирото. След нея се добавят и задължителните вино и зехтин.

Негово Светейшество прочете първото по ред Евангелие, след него това сториха и епископите Мелнишки Герасим и Белоградчишки Поликарп. Четенето на евангелските откъси ще продължи три дни, като едновременно с това се извършва и непрекъснато бъркане на съставките на мирото.

Светото миро е благовонно масло, коeто се използва в Светото тайнство Миропомазване - за благославяне на новопокръстените след тайнството Свето Кръщение и за запечатването им с даровете на Светия Дух. То се използва при освещаване на храмове, олтарни престоли и антиминси.

Приготовлява се от смирна, благовонна канела, благовонна тръстика и маслинен елей. С миро Бог заповядал на Мойсей да помаже скинията, Аарон и синовете му за служба Богу. По-късно се миропомазват не само първосвещениците, но и пророците и царете, уточняват от Патрираршията.

Право да приготвят и освещават миро имат само автокефалните църкви. В своята най-нова история Българската православна църква приготвя за първи път миро през 1950 г. след като 5 години по-рано нейната автокефалия е призната от Вселенската патриаршия.

Първият български патриарх в най-новата ни история - починалият български патриарх Кирил Български, вари миро през 1961 г.
Последното по ред мироварене в БПЦ бе през 2009 г. по време на управлението на патриарх Максим.