Тайна руска лаборатория произвела отровата за Скрипал?

Русия настоява да се свика Съвета за сигурност на ООН по темата

Веществото „Новичок“, с което е отровен бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия е произведено в тайна руска лаборатория, твърди британският вестник The Times.

Службите за сигурност посочват локализацията на тайна руска лаборатория, която е произвела бойно-отровното вещество, използвано в Солсбъри, пише изданието. За да установят това британските служби са използвали научни анализи и разузнавателна информация в дните след отравянето на семейство Скрипал.

Русия отрича да има нещо общо със случая и иска свикване на Съвета за сигурност на ООН. Междувременно Кремъл поиска от Великобритания информация за домашните животни на семейство Скрипал.

„Разполагаме с надеждни сведения, че семейство Скрипал са имали домашни животни. Къде са тези животни сега? Какво е състоянието им? Защо британската страна е премълчала този факт? Става дума за живи организми и ако в къщата е имало токсични вещества, тези живи организми трябва да са пострадали“, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова на седмичната си пресконференция.