Гинка Върбакова участвала в 25 фирми

Политика

12-04-2018, 13:17

Снимка:

Министерство на енергетиката

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Високо напрежение: ЧЕЗ иска 51% увеличение на нощния ток!

Отчитат свършеното от Временната комисия за ЧЕЗ

Искат удължаване на работата на Комисията „ЧЕЗ“ с още месец

25 са фирмите, в които Гинка Върбакова и съпругът ѝ имат участие или са управители. Това стана ясно от отчета на работата на Временната парламентарна комисия, която проучва сделката за ЧЕЗ. Той беше представен от председателя ѝ Жельо Бойчев.

„Поискахме информация и за това каква справка има за проверки и водени досъдебни производства за Никола Молчев, което се коментира в един или друг контекст, доколкото той е част от екипа по преговори на „Инерком” с ЧЕЗ”, подчерта Бойчев.

На 19 декември миналата година ПИБ е издала писмо за подкрепа, с което е заявила интерес да финансира покупката на „Инерком”. Посочена е и сумата 80 млн. евро. Финансовата институция е била информирана, че на 30 ноември 2017г. „Инерком” е била предпочетен от ЧЕЗ купувач. Жельо Бойчев подчерта, че от комисията са благодарни на Първа инвестиционна банка, че са отговорили на запитванията коректно и по този начин са изяснени няколко обстоятелства.

В писмо до Комисията за ЧЕЗ от „Уникредит Булбанк” заявяват, че поставените от депутати въпроси са професионална тайна и от банката няма да коментират повече участието си в сделката за активите на ЧЕЗ у нас.

Комисията чака отговор от Българската банка за развитие. Изпратени са допълнителни въпроси на КЕВР  за инвестициите на ЧЕЗ от 2005 г. досега. как се осъществява изпълнението и контрола на тези инвестиции. Поискани са и одитните доклади за ЧЕЗ от 2013 г.

Временната парламентарна комисия за ЧЕЗ се е обърнала и към МС с искане премиерът Бойко Борисов да изясни водени ли са разговори с чешкото правителство или с ЧЕЗ. „Поискал съм премиерът премиерът да представи по надлежен ред информация за източника на внесения от него документ в НС”, припомни Жельо Бойчев.

„Инерком” ще участва на последното заседание на Комисията за ЧЕЗ следващия вторник. От компанията обещават да отговорят на поставените въпроси. По молба на президентите на КТ ”Подкрепа” и КНСБ тогава ще се обсъждат социалните измерения на сделката за активите на ЧЕЗ в страната.

„Изпратихме писмо до ЧЕЗ-Чехия, с което настояваме да ни информират кога и с кого са водени разговори, както и какви са били условията към потенциалния купувач.”, посочи Жельо Бойчев. Десетки са въпросите към ръководството на ЧЕЗ в Прага, на които Комисията чака отговор. Очакват се отговори и от редица наши институции и затова следващата седмица ще бъде поискано удължаване на работата на комисията с още един месец.

„Обещахме максимална публичност и прозрачност и ще следваме това в работата си до последния ден.”, завърши представянето си председателят на Временната парламентарна комисия за ЧЕЗ.