• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Гимназиите във Варненско предлагат обучение по шест нови професии и специалности
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ученици, класна стая, училище

  … след VІІ клас през учебната 2018/2019 година

  Гимназиите във Варна и областта предлагат обучение по шест нови професии и специалности след VІІ клас през учебната 2018/2019 година. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието във Варна.

  Обучението е заложено в държавния план-прием за учебната 2018/2019 година в VIII клас по профили и професии в профилираните и професионалните гимназии, в средните и обединените училища на областно ниво, който вече е утвърден от образователното министерство. Венцеслава Генова припомни, че тази година приемът трябва да се извърши на база 3 854 завършващи основно образование в VII клас ученици.

  Държавният план-прием е изготвен въз основа на заявките от кметовете на общините в област Варна, индикативния списък от образователното министерство на специалности с недостиг на кадри, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт, на база броя завършващи ученици, както и анализ на реализирания държавен план-прием за учебните 2015/2016, 2016/2017 и 2017/2018 година.

  162 паралелки за прием в VIII клас са заложени в държавния план-прием за учебната 2018/2019 година за област Варна, който е съобразен и с изискването да се гарантира качество на учебно-възпитателния процес. С I степен на професионална квалификация, дневна форма на обучение, са 5 паралелки. 79 са паралелките с II и III степен на професионална квалификация, дневна форма на обучение. Заложени са още 76 профилирани паралелки, дневна форма на обучение, 1 профилирана паралелка, задочна форма на обучение, както и 1 професионална паралелка, дневна форма на обучение, за ученици от помощно училище, насочени от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование.

  Заложено е обучение за първи път по професията програмист, специалност „Програмно осигуряване“ в Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“, по професията модист, специалност „Бутикови облекла“ в Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн, снабдител, специалност „Снабдител“ в обединеното училище в село Михалич, община Вълчи дол, работник в растениевъдството, специалност „Трайни насаждения“ в обединеното училище в село Червенци, община Вълчи дол, както и оператор информационно осигуряване, специалност „Икономическо информационно осигуряване“ в средното училище в град Дългопол. За първи път ще се извършва обучение и по професията оператор на компютър, специалност „Текстообработване“ в обединеното училище в село Цонево, община Дългопол.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg