• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Варненски ученици разиграха съдебен процес
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  45EE7F95-0C08-4752-8912-6DB3160340E4

  Ден на отворените врати се проведе в Окръжния съд и Окръжната прокуратура

  Окръжен съд –Варна бе домакин на традиционния Ден на отворените врати по повод Деня на Конституцията. Интерес към проявата проявиха студенти от специалност „Съдебна администрация“ на Икономически университет – Варна, както и ученици от средните училища. В няколко организирани групи студентите се срещнаха със съдебните администратори на ВОС – Анелия Бъчварова и ВОП Елена Миланова, които ги запознаха с работата на различните служби в съда и прокуратурата.

  417DCF21-77BE-457D-8120-6E84B2897524През цялата учебна година, ВОС е партньор на висшето учебно заведение, с което реализира заедно образователния проект „Младите и правосъдието“. В рамките на този проект двете институции успешно доказаха, че съчетаването на академичното образование и юридическата практика могат да повишат правната култура на бъдещите икономисти, а получените знания да им бъдат полезни освен в професионалния и в житейския им път.

  Посетителите в Деня на отворените врати се срещнаха и с административния ръководител на съдебната институция Марин Маринов, както и с Окръжния прокурор на Варна – Владимир Чавдаров.

  Всички ученици получиха като подарък Конституцията на България.

  В Деня на отворените врати се проведе и симулиран граждански процес с ученици от 10 клас от Професионалната гимназия по туризъм “Проф. д-р Асен Златаров” с участието на съдиите Диана Стоянова и Ивелина Владова. Това е четвъртата група тийнейджъри от училището, които влязоха за първи път в съдебна зала и се запознаха отблизо с работата на съда. Магистрати от Окръжен съд – Варна вече се срещаха с деца от това училище в техни часове в рамките на националната образователна програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, в която гимназията е партньор на ВОС.

  По-късно през деня гостуваха и ученици от 9 клас от Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване “Николай Хайтов”- Варна, които проведоха ролева игра на тема „Съд за Антигона“ – открит урок по предметите БЕЛ и Психология, след което участваха в дискусия с председателят на ВОС Марин Маринов и зам. окръжния прокурор Радослав Лазаров на тема „Съдeбната власт в миналото и днес“. Посещението на ПГСД „Н. Хайтов“ е част от образователния проект „Час по правосъдие“, реализиран съвместно от Окръжен съд, Районен съд и Регионалното управление по образованието – Варна.

  22C5913B-A22A-46EA-B513-EA15ED0A72E8На 14-и април в навечерието на Деня на Българската Конституция и професионален празник на юристите и служителите в съдебната администрация, честването през месец октомври на 140 години на Съдебна власт във Варна и по повод 130 години от приемането на първия закон за адвокатурата се проведе залесителна акция. В нея се включиха юристи, граждани и журналисти, които засадиха 50 дървета червен американски дъб на бул. „3-ти март“

  FBFAAC20-EDF5-47F0-B038-A0DA66801D67Организатори на залесителната акция са Окръжен съд – Варна, Адвокатски съвет – Варна, Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване “Николай Хайтов”– Варна с подкрепата на Община Варна, район „Младост“ и Районен съд – Варна.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg