• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Дизайнерската школа на ТУ – Варна, и създаването на логото за една европейска титла
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

              За изработката на логото и за обучението в специалността, разговаряме с Ивелина Пенчева (някои сайтове и вестници я отбелязаха с бащиното име Мирославова). Студентка в III курс, тя е една от отличничките  на катедра „Индустриален дизайн”.

  Ивелина (на първия ред с жълта  блуза) на упражнение  по индустриален дизайн.

                Моля, разкажете госпожице Пенчева как се роди премираната Ви творба.

             – Научих за обявения конкурс за лого по-малко от месец преди крайния срок за представяне на проектите, 15 март т.г. Може би още не съм достатъчно уверена в себе си, затова не смятах  да се включвам. Но мисълта, че  мой проект може да стане един от одобрените, все повече ме завладяваше. И след среднощни размисли и възникващи идеи, взех решението си. Посочените изисквания на комисията бяха за тематичност, художествени качества, техника на изпълнението.

  Първото нахвърляне на образи по темата направих на ръка с молив върху лист хартия. Това роди редица начални хрумвания и представи какъв спортен мотив да   избера и как да композирам елементите. После започнах работа с усвоената в университета векторна програма CorelDraw, с която осъществих цялостното изображение. Експериментирах и подбирах цветовете, формите, шрифта на текста, който трябваше да сочи същността на европейската инициатива.

                 – Как стигнахте до идеята за изобразения в логото спортен символ? 

  Премираното лого на Ивелина Пенчева.

  – Винаги съм се възхищавала на изпълненията на нашите състезателки по художествена гимнастика. Те са заряд от динамика, финес, грация. И реших, че стилизираната фигура на едно такова момиче ще бъде много добър израз на прекрасното в спорта. Друг характерен момент в идеята ми е състезателната лента на момичето, която в движението си  очертава буквата V. А тя е началната буква на нашия град кандидат за европейската титла – Varna.

               – Оказваха ли Ви съдействие някои от  Вашите преподаватели?

  – Всички преподаватели от катедрата вече трета година ми оказват изключително съдействие с опита и познанията си, като ме подготвяха и ме подготвят  със знания и умения по художествен дизайн, цветознание, основи на маркетинга и рекламата, компютърно 3D проектиране и т.н. Специално за логото   се допитах до преподавателя по графичен дизайн гл.ас. д-р Илия Илиев, който ни обучава в тази специфична област. Особено ми е любима дисциплината „Съвременни технологии в дизайна”, преподавана от ас. д-р Тихомир Доврамаджиев, човек със забележителни качества. Съчетал преди време любимите си спортове шах и бокс в едно занимание, той става първият европейски шампион по новопризнатия спорт шахбокс. Но в крайна сметка по-силно за него се оказва инженерното проектиране. Другите ми преподаватели освен учебната си дейност често участват в художествени изложби, включително в чужбина, създават и скулптурни фигури за одухотворяване на градската среда.

              – Да поговорим за избора на Вашия проект, наложил се над тридесет  други, предложени от  хора от различни институции.

  – Логото направих в рамките на пет дни за по няколко часа работа дневно. Изпратих го на имейла на общината и след седмица ми се обадиха от дирекция „Спорт” да  се явя в общината във връзка с награждаването на представените проекти. Оказа се, че само четири са одобрените и съответно бяхме поканени за награждаване само  четири човека – за три първи награди и една поощрителна. Мислех си, че тъкмо поощрителната ще е за мен, но не си чух името да ме обявяват за нея. Не го чух и за третото място, също и за второто, което беше спечелено също от студентка на ТУ – Варна –  четвъртокурсничката от моята специалност Силвена Салтирова. Накрая,  като съобщиха, че  на първо място за логото е Ивелина Пенчева, аз…

  Двете наградени дизайнерки от ТУ-Варна (с двамата си подгласници): второ място за Силвена Салтирова (в розово яке) и първо  място за Ивелина Пенчева (до нея).

  Наградите връчи зам.-кметът на община Варна Коста Базитов, който говори за изключителното значение на логото, символ на европейската инициатива, както и за предстоящата борба Варна да спечели титлата. Разбрах, че през м. юни тук ще пристигне делегация от Брюксел да разгледа спортните обекти на града и да се запознае с подготвяната за случая програма. А европейският град победител и организатор на спортното събитие ще бъде определен през есента.

                 – Какво Ви предстои в по-близко и по-далечно време, като инженер дизайнер?

  – Вече трябва да се подготвям за изпитите през семестъра по „Индустриален дизайн” и „Основи на маркетинга и рекламата”. Започнахме да усвояваме и дисциплината „Художествен дизайн”, затова ще работя по учебен проект за  скулптура от метални части. Ще ги взема от „Вторични суровини” и чрез заваряване (може с помощта на специалист) ще формирам скулптура на животно или нещо друго.

  Пейзаж на Ивелина с акварелни бои.

  Още от дете много обичах да рисувам. Харесвах и филмовата анимация покрай  забавните филмчета на Доньо Донев „Тримата глупаци”.  А сега ми е интересен самият процес на създаването на анимация и с удоволствие в бъдеще бих работила в тази насока. Привлича ме също 3D проектирането, което е с богати възможности за оформяне на интериорни пространства в дом, в офис. Бих могла да работя като графичен дизайнер в подходяща фирма, да подготвям рекламни сюжети.  С уменията като уеб дизайнер, съчетани с възможностите на колега IT специалист, могат да се създават сайтове, различни програми. Моя грижа за целта би била да изпълня частта за облик на сайта, за цветови решения.

  Инженерният дизайн е с многообразни възможности за професионално и личностно развитие на младия човек.

  Николай ЖЕКОВ

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg