Борисов: Догодина може да сме в чакалнята за Еврозоната

Портфейл

26-04-2018, 14:22

Снимка:

FreeImages.com/Carlos Paes

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЕП с подкрепа за влизането ни в Шенген

До месец чакаме пътна карта на стъпките, които трябва да предприемем

„Външният дълг на страната ни пада. Убеден съм, че бихме могли до една година да кандидатстваме за Еврозоната“. Думите са на премиера Бойко Борисов. Министър-председателят взе участие в дискусия на тема „България в Еврозоната.

„Заедно с Европейската комисия работим в момента да се подготвят документите по кандидатстване в Еврозоната, да ги внесем, да имаме пътна карта, както се разбрахме с вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по финансите Валдис Домбровскис. Като критерии ние абсолютно сме покрили четири от пет, като петият е формален“, каза министър-председателят.

„Не съм оптимист, че в рамките на няколко месеца ще кандидатстваме за Еврозоната. Но съм убеден, че бихме могли да се справим в рамките на една година – имаме готовност. В рамките на месец ще ни дадат пътна карта – дали да влезем първо в чакалнята“ или първо в паричния съюз“, заяви министър-председателят.

Борисов обясни, че във въпросната пътна карта има посочени срокове и критерии. Борисов се похвали и с външния ни дълг, който намалява през годините. „До края на мандата ще сваля външния дълг до 20% и така ще станем втори в Европа“, категоричен бе той и посочи, че това се отбелязва от всички финансисти и икономисти като много здрава фискална политика.