ДГС-Генерал Тошево с първия урок на открито с ученици

От СУ „Никола Йонков Вапцаров“

Как да си построим къщичка от клони, къде да запалим огън и да си приготвим храна докато сме в гората? На тези въпроси се опитаха да отговорят днес служителите на ДГС-Генерал Тошево по време на първия урок на открито с ученици от СУ „Никола Йонков Вапцаров“. В заниманията в гората участваха над 150 деца от първи до четвърти клас, техните учители и горските от стопанството.

За първи път работим с деца от това училище. Техните преподаватели ни се обадиха преди дни и поискаха да започнем да организираме и с тях часове по горска педагогика. И тъй като в края на месеца по традиция отбелязваме Световния ден на земята, решихме че ще е най-добре да направим поход сред природата, защото децата обичат да играят на открито, разказва директорът на ДГС-Генерал Тошево инж. Йорданка Найденова.

В горската класна стая децата имаха възможност да се научат как се опъва палатка, как се пали огън и какво трябва да се направи с жаравата когато си тръгнат от гората.

За да е урокът още по-интересен поставихме децата в ролята на героя на Даниел Дефо  Робинзон Крузо и ги научихме как могат да си построят къща от клони, как да оградят огнището си, за да не плъзне огъня извън очертанията и как сами да си приготвят топла храна. Бяхме им купили различни лакомства и малките ученици с удоволствие се включиха в подготовката на обяда си, каза още инж. Найденова.

На 1 май по традиция всички семейства от Генерал Тошево излизат на пикник в гората. Затова и служителите на ДГС-Генерал Тошево искат да научат децата как да опазват природата, как да не допускат пожари в гората и какво да направят в края на деня, преди да си тръгнат към вкъщи.

Започнахме да работим с най-малките ученици от общината. Надеждата ни е, че постепенно ще ги научим да обичат гората и да я пазят, да я разбират и да оценяват значението ни. Ако всяка година добавяме нови знания към това, което им показахме днес съм сигурна, че ще оставим зеленото богатство на България в сигурни ръце, категорична е инж. Найденова.