Абсурдът през погледа на австрийски художници в Градската галерия в Пловдив

Мисия Пловдив

01-05-2018, 09:59

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Абсурдите, с които живее съвременният човек, не засягат само него, неговия приятелски кръг или държава, те са глобални

„Законът е врата в полето“, „Щастието се купува“, „Аз поемам пълната отговорност“ – фрази, изписани на български език изненадват посетителите на току-що откритата изложба „Абсурд – но не точно“ в Градската художествена галерия. Авторите са четирима австрийски художници Хайде Ауфгевект, Йозеф Данер, Хюсеин Ишик и Георг Лебцелтер, които са създали творбите специално за галерийното пространство. В активна комуникация с минувачите отвън са дори големите витрини на сградата, върху които са монтирани изображения от изложбата. Приобщени към провокацията на авторите се оказаха заместник-кметът на Пловдив инж. Александър Държиков и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, които приветстваха художниците и ги поканиха да посетят отново града ни като гости и като автори на нови артистични прояви през 2019 година. Изложбата беше открита от директора на Галерията Красимир Линков, който заедно с куратора Милена Китипова подготвяше проекта в продължение на година.
Абсурдите, с които живее съвременният човек, не засягат само него, неговия приятелски кръг или държава, те са глобални – това ни казват чрез заиграване с образи, цвят, звук, словесни каламбури и афоризми на немски, английски и български език четиримата австрийски художници. „Абсолютното реалити шоу“ на Хайде Ауфгевект, Йозеф Данер и Георг Лебцелтер
от творческата група ARGE EINWANDAUFBRUCH представя артистичните резултати от размишленията на творците върху „Сънят на разума“, проявен в нашата глобализирана медийна култура, и чудовищата, които той ражда.
В своята инсталация, изградена от майсторски рисунки, Хюсеин Ишик ни сблъсква с друго измерение на абсурда – онзи, в който пребивават световете на Запада и Ориента. Графично присъстващият плъх за всевъзможни цивилизационни опити, мултиплициран в цялата изложба, се е прокраднал и в експозицията на Ишик. „На живо от ковчега ми“ е „репортажът“ на един невидим плъх в допир до смъртта, който ни „разказва“ как се превръща в тлен красотата на Ориента. Идеята на западния човек за сладостната безметежност на ориенталския свят е толкова различна от реалността, както животът от смъртта – предупреждава ни художникът.
Изложбата ще остане в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I”№15 до 27 май, след което ще замине за Пазарджик. От 7 юни ще може да се види в Художествена галерия „Станислав Доспевски“, която партнира на пловдивската галерия. За осъществяване на проекта помогнаха кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и Десислава Десева, експерт „Връзки с обществеността“ в районната администрация, както и Интерсервиз Узунови АД.
Финансовите спомоществователи от австрийска страна са: Kultur Niederösterreich, Bundeskanzleramt Österreich и Австрийско посолство в София.