Главният прокурор на Ню Йорк подаде оставка след обвинение в насилие

Свят

08-05-2018, 14:55

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Ерик Шнайдерман бе върл защитник на жените от движението #MeToo

Главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман подаде оставка след обвинения в насилие от страна на четири жени. Списание „Ню Йоркър“ публикува публикация с интервюта на жените, които твърдят, че Шнайдерман ги е удрял.

Шнайдерман отхвърля обвиненията, но въпреки това подаде оставка.

"В частния свят на интимните отношения, аз съм участвал в ролеви игри и други сексуални действия по взаимно съгласие. Не съм нападал никого. Никога не съм участвал в секс, който не е бил по взаимно съгласие, което е линия, която не бих пресякъл.", заяви прокурорът.

"Въпреки че тези обвинения не са свързани с професионалното ми поведение или работата на поверената ми институция, те ефективно ще ми попречат да ръководя работата в този критичен момент", заяви още Шнайдерман.

Две от жените, които го обвиняват са били негови приятелки. Манинг Бариш има връзка с Шнайдерман отлятото на 2013 г. до Нова година на 2015 г. Таня Селваратнам е с него от 2016 до 2017 г. Те разказват, че прокурорът ги е биел, често след употреба на алкохол. Третата жена, която също е претърпяла физическо насилие отказва да разкрие самоличността си, защото се страхува. Четвъртата пък е адвокат в Ню Йорк.

Шнайдерман е отявлен поддръжник на движението #MeToo, което се обявява срещу сексуалния тормоз.

„Ако една жена няма контрол над собственото си тяло, то тогава не може да се говори за равенство“ е част от речите ми в защита на жените, станали жертва на сексуален тормоз.

Дамите, които сега разкриват, че е склонен към насилие, коментират, че това е най-голямото двуличие, на което са ставали свидетели.

Шнайдерман критикува силно Харви Уайнщайн заради редицата обвинения от холивудски звезди за сексуален тормоз и настоява за строги наказания.

След разкритията за Шнайдерман обаче губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо коментира": Никой не е над закона, включително най-високопоставеният юрист на Ню Йорк".

Бившата съпруга на прокурора обаче го защитава. "Познавам Ерик в продължение на почти 35 години като съпруг, баща и приятел... невъзможно ми е да повярвам, че тези твърдения са верни.", заяви Дженифър Кънингам.

Шнайдерман е демократ и отявлен противник на президента Дпоналд Тръмп. Очакваше се тази година отново да се кандидатира за поста главен прокурор на Ню Йорк.