Учителите се надяват на изпреварващо увеличение на заплатите с 18% от октомври

Общество

11-05-2018, 15:06

Снимка:

Моника Гаджанова

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Средната възраст на българския учител е над 50 г., тази година 4200 преподаватели излизат в пенсия

Средната възраст на българския учител е 51-52 години. Над 4200 преподаватели напускат системата на образованието тази година. Това стана ясно по време на тазгодишната церемония „Учител на годината“. Председателят на учителския синдикат Янка Такева призова кмета на София Йорданка Фандъкова и министъра на образованието Красимир Вълчев да подкрепят разговорите за изпреварващо стимулиране на учителите от началото на следващата учебна година. Учителите се надяват на 18% от 1 октомври.

„Младите хора трябва да бъдат привлечени в образователната система, за да заместят по подобаващ начин пенсиониралите се учители“, твърдят от синдиката. „Смятам, че министърът на финансите Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов ще се съгласят“, надява се Такева. Средната брутна заплата за педагогическия персонал е около 1080 лева, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Средната основна заплата, обаче е по-ниска - тя е малко над 800 лева, като върху нея има допълнителни възнаграждения - най-много за прослужено време, зависещо от трудовия стаж. Предвидено е от 1 януари 2019 г. да се увеличат възнагражденията в сферата на образованието. В бюджета за следващата година са заделени 362 млн. лв., припомни Вълчев. Според него в текущия бюджет не са планирани такива средства, но при добро изпълнение на приходите ще се водят разговори.

Просветният министър изтъкна, че в Наредбата за нормиране и заплащане на труда, се регламентира увеличението на заплатата на учителя три пъти годишно. „Надяваме се, че тази година в резултат на промените процентът върху увеличението на заплатите ще е около 6%.”

Официалната церемония за избор на „Учител на годината” се провежда за 21 път. От 250 учители, включили се в надпреварата, 74 са допуснати за участие в Националния конкурс като авторитетно жури е определило 27 от тях да получат приза „Учител на годината”.