Нов рекорд на посетители беляза третият „Народен събор“ в „Лаута“

Мисия Пловдив

15-05-2018, 11:17

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Над 22 300 са влизанията по време на онлайн излъчването през двата дни на фестивала

Повече от 55 хиляди гости посетиха третото издание на „Народен събор“ в парк „Лаута“, съобщиха организаторите. Те отчетоха и друга статистика – над 22 300 са влизанията по време на онлайн излъчването през двата дни на фестивала.
„Народният събор намери своето място в „Лаута“ и в парка за трета поредна година си дадоха среща хиляди изпълнители и почитатели на българския фолклор. Всяка година събитието добива по-голяма популярност и събира по-голям участници и гости“, заяви кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров. Той благодари за съдействието на „Общинска полиция“ и „Общинска охрана“, на ОП „Чистота“ и ОП „Градини и паркове“, както и на посетителите, които са изхвърляли отпадъците си само на регламентираните за това места. Още в 8 часа сутринта в понеделник паркът блестеше от чистота, подчертаха от районната администрация.
Над 3000 участници от 120 състава се изявиха на двете сцени на 12-ти и 13-ти май 2018 г. На откриването присъстваха министърът на културата на Република Македония Роберт Алагьозовски и кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Кулминацията в първия ден бе концертът на Виевската група, а ансамбъл „Тракия“ зарадваха многобройните любители на българския фолклор с голям  концерт в неделя вечерта. Тази година за пръв път имаше и международно участие от националния танцов ансамбъл на държавата Палестина.
Съорганизаторът Димитър Михов подчерта, че на голям интерес се е радвала и богата съпътстваща програма на „Народен събор“ 2018  - представяне на занаяти, работилници,  народни борби, училище за инструменти и танци и други.