• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  ТУ и Варна може да имат своя модерен конферентен център в кампуса на университета
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  – Инж. Русев, как се стигна до това благоприятно за ТУ – Варна решение?

  – След като встъпи в длъжност през 2015 година, сегашното ръководство на Технически университет – Варна предприе всички необходими мерки и действия за запазване на целостта на кампуса и справедливо възстановяване на собствеността върху всички неправомерно отнети в годините имоти на висшето училище. В резултат от водени продължителни и тежки съдебни дела, университетът отново е собственик на терена, върху който се намира недовършената постройка, която е било предвидено да бъде сграда с производствено—административно приложение за Института по металознание, съоръжения и технологии „Академик А. Балевски” с Център по хидро и аеродинамика към БАН.

  Бих искал да подчертая, че независимо от водените дела и крайния изход, ТУ – Варна и Институт по металознание на БАН се намират в изключително добри отношения и сме партньори в няколко много значими национални проекта, чието общо финансиране надхвърля 100 милиона лева. Веднага след решението на ВКС подписахме споразумение и изчистихме окончателно въпроса за терена и сградата и продължаваме да работим заедно в интерес на науката, на академизма и за бъдещето на Варна като високотехнологичен център в региона.

  – Какви са намеренията на ръководството за експлоатация на този терен в източната част на кампуса?

  – По експертни оценки недовършената сграда в този вид е негодна за ползване. Университетът е в процес на преговори с държавата в лицето на Областна администрация с административен център Варна в търсене на съвместно решение за реализирането на обект, който не само да задоволи належащи потребности на академичната общност и учебния процес в ТУ – Варна, но да отговаря и на обществения интерес от едно ново пространство с обществени функции в нашия град.

  Обмислят се различни варианти, един от който дава индикации да е много перспективен – да се изгради модерен многофункционален учебен и конферентен или конгресен център, от който Варна безспорно има нужда. Освен за партньорство с държавата, паралелно се водят разговори с потенциални инвеститори – дарители от страната и чужбина, които на този етап заявяват интерес и са съпричастни към каузата за развитие на ТУ – Варна и на града като високотехнологичен център на Балканите.

  – Какви са останалите предизвикателства за ръководството на университета като добър стопанин на кампуса в момента?

  – Предизвикателствата са изключително много, сериозни и спешни, защото решаването на проблемите на инфраструктурата не търпи повече отлагане. Това е причината в настоящия мандат ръководството да предприеме с приоритет дейностите по саниране на Нов учебен корпус и на Учебен корпус, да направи нова хидроизолация на по-голямата част от покривните пространства на всички сгради. Едновременно с това полагаме усилия за реновиране на кабинети, лаборатории и учебни зали. Влагаме много усилия и средства за съхраняването и поддръжката на прекрасния парк на ТУ – Варна – любимо място за отдих на гражданите от квартал „Левски“ и не само.

  Паркът е около 200 дка, стремим се да запазим изцяло зелените площи, да поддържаме десетките дървесни видове, някои от които са на повече от 50 години, и да засаждаме нови. Мисля, че паркът е може би без аналог във Варна в момента като ниво на грижи и екологичен облик. Това, разбира се, включва и ежедневно почистване, поддържане на осветление на пешеходни алеи и пр.

  Припомням, че през 2017 година държавата в лицето на Областната управа потвърди своята подкрепа за развитието на висшите училища във Варна като предостави още два държавни имота за целите на научно-изследователската и образователна работа на ТУ – Варна. Единият от проектите ни е да направим модерна експериментална база за тестване на автомобилни прототипи, състезателни болиди и реставрирани ретро автомобили, разработвани в студентския авто-мото клуб и търсим възможност да го финансираме и реализираме.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg