Вучич за Косово: Не може само Сърбия да дава!

Свят

17-05-2018, 20:17

Снимка:

eu2018bg.bg

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Президентът обаче настоява да се търси компромис и решение

Не е реалистично, Сърбия да дава всичко и да не получава нищо, така сръбският президент Александър Вучич коментира отношенията с Косово по време на срещата на върха в София. Президентът визира постигнатото през 2013 г. т.нар. Брюкселско споразумение между Сърбия и Косово за нормализиране на отношенията между двете държави. То предвижда създаването в Косово на Асоциация на сръбските общини.

По думите му албанците в Скопие са се опитали да обвинят Сърбия в неспазване на споразумението. Всъщност обаче Вучич заяви, че косовските албанци не са спазили споразумението и не са създали Асоциацията на сръбските общини.

"Моята работа е да се грижи за сръбския народ, но и да имаме най-добри отношения с албанците. Ако не успеем да решим това, то ще имаме проблеми през следващите години“, заяви Вучич.

"Нашата работа е да се говори за проблемите и искам да вярвам, че Сърбия ще има силата да излезе с решение, което ще бъде приемливо за гражданите ни. Ние ще се борим, но дали ще успеем, не зависи само от нас", каза Вучич.