• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Роумингът със Западните Балкани поевтинява още от това лято
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  роуминг

  В следващите години цената ще намалее още, обеща българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел

  Още от това лято ще се радваме на над 10 пъти по-ниски цени за роуминг, когато пътуваме в страните от Западните Балкани.

  Това съобщи българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел на брифинг за журналисти в представителството на ЕК в София.

  Цените за мегабайт през лятото ще паднат значително, за лятото на 2019 г. се предвижда цената да е под 70 цента, а година след това и 40 цента.

  “В дългосрочен план до 2021 г. очакваме цената да стане 20 евро цента за един мегабайт”, посочи комисарката по цифрова икономика.

  Тя заяви, че вчера бе отворена нова страница в пътната карта за намаляване на цените на роуминг.

  “Както всички знаем в ЕС вече се радваме на еднакви цени при роуминг и при ползване на услугите на мобилните оператори, когато сме си у дома. Това костваше 10 години на упорита работа и много тежки преговори. Броени месеци, след като това стана реалност, можем да представим пътна карта за реализиране на подобни предложения и на територията на Балканите”, подчерта Мария Габриел, цитирана от “24 часа”.

  Еврокомисарката съобщи, че още от 1 август ще видим значително намаляване на цените на пакетните данни за мобилен интернет в роумниг.

  “Получили сме ясен ангажимент от мобилните оператори във всички балкански страни да представят на своите потребители нови оферти за абонамент, както и нов подход против шоковите сметки, на които ставахме свидетели досега”, каза Мария Габриел.

  “Пътната карта предвижда и разширяване на регионалното роуминг споразумение, което в момента съществува между операторите на Сърбия, Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина от 2014 г. По време на дигиталната асамблея на 13 юни в София, то ще бъде разширено, така че да обхваща всички балкански страни”, уточни Мария Габриел.

  Тя подчерта колко труден е бил процесът по водене на преговори и изрази благодарност към операторите за доброволните мерки, които предприемат, и на държавните лидери за това, че осъзнават колко е важно да се създадат условия за устойчиви инвестиции в региона.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg