• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Стягат двудневно всенародно веселие с носия край Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  8E81CDC9-5B10-462A-94F2-8028EE1ADA18

  Единственото задължително условие за присъстващите ще бъде облеклото

  Първото т.н. „Всенародно веселие с носия” ще се проведе на 23 и 24 юни т.г. в местността Авренска поляна край гр. Белослав (намиращ се на 18 км. от гр. Варна). Събитието е свързано с големия празник – Еньовден, когато денят е най-продължителен, водата придобива чудни свойства, а билките са най-лековити.

  Стартът ще бъде даден на 23 юни, събота, в 10:30 часа, съобщават организаторите на страницата на събитието във Фейсбук.

  Авренската поляна е една от най-живописните дестинации в областта. Широка и слънчева поляна, която свършва в отвесни побити камъни, свидетели на хилядолетната история на местността. Край поляната тече студена и бистра вода в чешма с много корита. В тази местност растат много лековити билки, а също и интересен вид кактуси, които привличат туристи.

  Организаторите са избрали по-свободен формат за провеждане на мероприятието. Единственото задължително условие за присъстващите ще бъде облеклото. Изискванията към него са следните:

  – автентична носия;
  – ансамблова / сценична носия;
  – част или елемент от носия.

  Тези, които искат да наемат носия или част от носия, трябва предварително да направят заявка на следните електронни пощи: festnashevicata@gmail.com, syznanie@abv.bg

  Присъстващите ще имат възможност да наблюдават обичая „Еньова буля”.

  Жените ще имат възможност на 23-ти да бъдат поведени от Авренската поляна към местността с побитите камъни, където ще берат полски цветя и ще плетат венци. А най-смелите и издръжливи моми, които ще дочакат изгрева на 24-ти юни, ще имат възможността да се включат в ритуалите „ритуално измиване“ и „бране на билки“.

  По време на събитието ще се проведе конкурс за автентична носия.

  Стари снимки от миналото на с. Гебедже (гр. Белослав) ще бъдат изложени на Авренската поляна.

  За всенародно веселие е задължително да има и музика.

  Всички участници във Всенародното веселие на Авренската поляна край град Белослав ще могат да донесат домашно приготвена храна. Ще бъде разрешено използването на обезопасени скари. Място за палатков лагер.

  Организатори са Народно читалище „Съзнание 1926”, гр. Белослав, „Виртуален музей на България“, проект „История в шевици”, „Фестивал на Шевицата“, Радослав Радков и приятели.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg