Музеят в Добрич представя най-новите артефакти от 200 000 експоната

Мисия Добрич

23-05-2018, 15:55

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Утвърдиха Регионалната програма за заетост за област Добрич

Добрич Утре: 24 май

Те са събрани за десетилетия

Регионалният исторически музей в Добрич представя най-новите артефакти от близо 200 000 експоната от VI хилядолетие преди Христа до наши дни, събрани във фондовете за 65 години изследователска дейност. Експозицията е посветена на годишнината от създаването на културния институт, съобщава БТА.
Сред последните находки в археологическата колекция са мраморен капител с богата украса от ранновизантийския период - V-VI век, открит в криптата на базилика в крепостта "Залдапа". От най-големия античен град във вътрешността на Добруджа е и мраморна пластика и погребален комплект за угощение. Изложбата представя и амфора с 1220 бронзови монети от времето на римските императори Юстин I, Юстиниан Велики и Юстин II. Съкровището е изровено заедно с бронзов колан на старобългарски воин от Х век в укреплението в местността "Славната канара" край добричкото село Дебрене.
Експозицията проследява десетилетията проучвателска работа и при създаването на музейните фондове от ръкописи, книги, отличия, лични вещи на класиците на българската литература Йордан Йовков и Дора Габе, на патриарха на българския балет Анастас Петров, на неговия брат - художника Петър Дачев, на примата на Народния театър Адриана Будевска. В изложбата оживяват с документи, фотоси, офицерски униформи и въоръжение и исторически събития от есента на 1940 година, когато Южна Добруджа се възвръща в пределите на България.