Международно признатите „КласикАрт” и „Софийски солисти” стъпват на казанлъшка сцена

Концертът на „Софийски солисти” е на 2 юни от 20.00 часа

Признатите в международен мащаб струнен квартет за  класическа музика „КласикАрт” и камерен ансамбъл за класическа музика „Софийски солисти” ще стъпят на казанлъшката сцена в дните на 115-ия Фестивал на розата. Поводът за концертните изяви на музикантите е отбелязване 100-годишният юбилей на лютиерството в града на розите и провеждащият се за първи път на родна земя Международен конкурс по съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара. 

Музикалните изпълнения на „КласикАрт” ще започнат от 19.00 часа на 1 юни в лятната градина на Музей на розата в парк „Розариум” в Казанлък. „КласикАрт” са и част от международното жури, което ще оценява инструментите – участници в конкурса. Струнен квартет „КласикАрт” е създаден от група приятели, които искат да правят музика по най-добрия начин. Квартетът е в състав: Людмил Ненчев- цигулка, Цветелина Попова-Стайкова – цигулка, Евгения Бааджиева-Димова – виола, Кристиана Алипиева- Михайлова – виолончело. Концертите на „КласикАрт” са концептуални спектакли с музика, слово, художествено осветление и специален надслов. Репертоарът на състава непрекъснато се разширява и вече включва премиери на творби от Румен Бояджиев-син, както и произведения от различни епохи – от Моцарт до Марин Големинов. „КласикАрт” е състав от блестящи солисти, обединени от любовта към това, което правят, следвайки мечтите си. Още от самото си създаване „КласикАрт” е и ансамбъл . Неделима част от състава са Виктория Цоцкова – пиано и Михаил Михайлов – валдхорна. „КласикАрт интригува с представянето на оригинални, виртуозни и не често изпълнявани произведения, на своите концерти, както и чрез гостуванията на различни музиканти – Михаил Живков - кларинет; Василий Илисавский – пиано; Евица Радевска - валдхорна ; Маргарита Калчева – контрабас; Сабина Йорданова – фагот; Кирил Христов- виола; Явор Добрев – кларинет и други.

Концертът на „Софийски солисти” е на 2 юни от 20.00 часа – след церемонията по награждаване на победителите в Международния конкурс по лютиерство, в Музей на розата. За своето вече половинвековно съществуване камерният ансамбъл „Софийски солисти” успява да създаде свой специфичен, индивидуален стил на интерпретация, но и си спечелва място в сърцата на милиони зрители и слушатели. „Софийски солисти” е състав, който отдавна си е извоювал трайно място в културния живот на България. Невероятно обширният им репертоар – от 15 век до новонаписани произведения, яркото им сценично присъствие и ювелирното съвършенство на интерпретациите им ги правят любимци както на публиката, така и на критиката. Ансамбълът съчетава в едно традиции и новаторство, уважение към утвърдените авторитети и подчертан стремеж към подпомагане на младите таланти. „Софийски солисти” са работили в всички значими български музиканти – композитори, диригенти, солисти. Особено активна е тяхната творческа връзка с Марин Големинов – като композитор и диригент. Ансамбълът многократно е правил интегрални изпълнения и записи на произведения от Бах, Моцарт, Барток, Веберн, Шостакович, Бритън и др. В същото време за него са написани и много от интересните български произведения (Владигеров, Л.Николов, Големинов, Казанджиев, Райчев, Табаков и др.), както и редица произведения от чужди автори. От 2009 год. по инициатива на „Софийски солисти” се провежда ежегоден международен конкурс по композиция. В неговите три издания досега са участвали над 140 композитори от повече от 30 страни. В историята на състава има поредица турнета, в които музикантите за два месеца са изнесли около 40 концерта пред над 30000 слушатели – включително и околосветско турне – от Париж през САЩ и Канада, Хаваите, Русия и обратно в София.