Съдът в Добрич ще се произнесе по дело за кражба от водопровод след пледоарии

От днес в 10.00 часа

Окръжният съд ще се произнесе по дело за кражба на тръби от водонапорен тръбопровод "Водоснабдяване на Добрич от терасите на река Дунав" след пледоарии, насрочени в следващите четири дни. Съдебните прения по казуса, които ще се състоят при открити врати от днес до 7 юни, идват след разпита на повече от 100 свидетели и множество експертизи, съобщават от пресцентъра на съда.
Подсъдими в процеса са Радко Г. от Силистра, сочен от прокуратурата като извършител на деянието, Стефан К. от София - като подбудител и помагач, и Красимир Ц. също от столицата - като помагач. Тримата са обвинени, че в периода от ноември 2011 година до март 2012 година са отнели от "ВиК"-Добрич движими вещи, които не били под постоянен надзор - 29 717 метра тръби на стойност 77 169 798 лева, като кражбата е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. Според обвинителния акт в посочения период на територията на областите Силистра и Добрич са били изкопани и демонтирани тръби с общо тегло 10 757 554 килограма.
Прокуратурата твърди, че кражбата е била извършена със съдействието на други четирима души като при изваждането на тръбите са били използвани тежка земекопна техника, моторни превозни средства, оксижени, бутилки с пропан-бутан, резачи и други.