Борисов в Тирана, обсъди Коридор №8 с Харадинай

Среща на двамата премиери по въпросите на Балканите

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с премиера на Косово Рамуш Харадинай в Тирана, съобщиха от правителствената информационна служба. Двамата правителствени ръководители разговаряха по въпросите на Балканите в албанската столица.

Косовският премиер изтъкна и благодари на Борисов за фокусирането на вниманието на Европа върху страните от Западните Балкани. Той благодари и за усилията на българското председателство за напредъка в интеграцията на държавите от този регион. Харадинай изрази готовността на страната му да помага за продължаване на партньорството за реализацията на балканските проекти.

Бойко Борисов и Рамуш Харадинай обсъдиха и транспортните проекти за свързаност на страните на Балканите. Акцент в разговора беше изграждането на Коридор №8, който ще свърже Адриатическо с Черно море.

„Необходима е много работа, ако искаме да развием държавите си и да свържем региона с Европа“, каза още българският премиер. По думите му значението и ползите от реализирането на проектите за свързаността на страните от региона ще допринесат както за подобряване на живота на народите, така и за задълбочаване на добросъседските отношения в тази част на континента.

„Това е задължително условия за постигането на добра икономика, стабилност, сигурност и просперитет на Балканите“, посочи още българският министър-председател.