• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Японският вицепремиер връща заплатата си за година назад
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  980x551_1528099222
  Причината – скандал с подправени документи

  Вицепремиерът и финансов министър на Япония Таро Асо ще върне заплатата си за една година назад. Това се възприема като знак за покаяние за подправянето в оглавяваното от него ведомство на документи, свързани с компанията на личен приятел на премиера Шиндзо Абе.

  Във връзка със скандала ще бъдат наложени различни наказания на още 20 чиновници от министерството, съобщава БГНЕС.

  Годишната заплата на Асо е 20,9 млн. йени, (около 189 500 долара).

  Путин: Мирният договор между Япония и Русия трябва да е в интерес и на двете страни

  Междувременно японската прокуратура вече взе решение за завеждане на наказателно дело срещу чиновниците, подправили служебни документи.

  Тези действия във финансовото ведомство предизвикаха възмущение от страна на опозицията, която има намерение да поиска оставката на вицепремиера.

  На 12 март японското финансово министерство призна – под натиска на опозицията и медиите, че на фалшификация са били подложени 14 представени в парламента документи за сделката с парцел земя. Той е държавна собственост и беше продаден на цена седем пъти по-ниска от пазарната. „Късметлията“ бил личен познат на съпругата на премиера.

  В центъра на скандала е компанията „Моритомо гакуен“, която е собственик на частни учебни заведения и е известна с националистическия си уклон в педагогическата дейност.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg