Българите в Косово внасят в парламента искане за признаването им за малцинство

Свят

17-06-2018, 10:46

Снимка:

http://andrey-kovatchev.eu/

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Общността ни в Албания: говорим български, но няма учители, които да преподават езика

Българите, които живеят в Косово, искат да бъдат признати официално за малцинство. „Първата крачка вече е направена. Имаме събрани над 1400 подписа на лица, които се определят като българи. Имаме готовност да ги внесем в парламента на Косово“, отбелязаха от сдружението "Обединени българи в Косово от Гора", които присъстваха на конференция на българските общности от Западните Балкани. Очаква се скоро парламентът на страната да разгледа искането и да вземе решение дали българската общност да бъде добавена сред останалите официално признати.
Българите в Косово са над 15 хиляди души. От 2004 година в Жупа, Косово функционира Културно-просветно дружество на българите-мохамедани.
Проблемите си споделиха и българите в Албания. Българската общност е официално призната там. На 13 октомври 2017 г. Парламентът в Тирана гласува закона за защита на националните малцинства. Българите в Албания са между 35 и 45 хиляди. Според тях самите обаче, броят им достига до 100 хил. души. Голямата част от тях знаят български, защото го говорят в семействата си. Но не всички могат да пишат, защото не са го учила в училище. Много държат да пазят жива връзката с България. Като основен проблем българското малцинство там посочва липсата на учители,които да преподават български език. Друг проблем за тях е инфраструктурата и безработицата.
Дружеството за българо-албанско приятелство коментира, че целят запазването на българското малцинство в Албания. От дружеството коментират още, че интересът към българското образование е много голям. Расте броят на кандидат-студентите от Албания. Честват всички български национални празници, канят си и високопоставени лица.