Летните горещи вълни – по-смъртоносни от бурите, наводненията и ураганите

Общество

22-06-2018, 11:55

Снимка:

Freeimages.com/Chris Bessler

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лятото идва!

Новият метеорологичен феномен ни застрашава от 2 до 5 пъти годишно

От Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) предупреждават, че за гореща вълна на нашите ширини се говори, когато в продължение на повече от три последователни дни температурата на въздуха е над 30º С. Тогава има засилена опасност от смъртни – особено при възрастни хора над 65 г. в големите градове.

През последните 20 г. средно на година е имало между 2 и 3 случая с горещи вълни, продължаващи по 9 дни. През екстремно горещото лято на 2012 г. е имало 5 горещи вълни с обща продължителност 65 дни. Лятото на 2017 г. също беше необичайно горещо в Южна Европа, припомнят учените. Според тях най-рискови за страната са областите Благоевград, Хасково, Кърджали, Пловдив, Ямбол, Стара Загора, Плевен, Русе, Велико Търново.

Феноменът „горещи вълни“, характерен за Южна България, вече може да бъде наблюдаван и в останалите райони, макар и по-рядко.

Първата гореща вълна за лятото е най-опасна и неочаквана, напомнят от НЦОЗА. При нея се наблюдава т. нар. „ефект на жътвата“ - обикновено загиват хора в напреднала възраст с остри или хронични заболявания.

Тогава срещу жегата не са предприети мерки, облеклото не е приспособено, организмът не е адаптиран. Повечето смъртни случаи са в големите градове, тъй като плътното многоетажно застрояване и оскъдната растителност способстват за установяването на особено висока температура (т. нар. „топъл остров“). Застрашени са живеещите на последни етажи, в жилища с лоша изолация, работещите интензивен физически труд на открито или в помещения без климатици.

Най-опасният ефект от горещата вълна е топлинният удар, който може да увреди мозъка и други жизненоважни органи и да доведе до летален изход. Той се получава в резултат на излагане на високи температури и дехидратация на организма. Симптомите са гадене, повръщане, припадане, обърканост, дезориентация, загуба на съзнание и кома. Температурата на тялото надхвърля 40°C.

При горещините прохладата в дома е особено важна, съветват лекарите. Хубаво е прозорците да са затворени през деня, а да се проветрява през нощта. При температура над 35º С вентилаторът не помага за охлаждане и затова пред него се поставя купа с лед. Добре е възрастните хора да не излизат, когато температурата е най-висока в 14 часа. За децата, майките и пенсионерите е важно, дори и да са на сянка, да избягват сладките напитки и алкохола, а да приемат повече вода. Лекарите напомнят, че хапчетата за отслабване и тези за изхвърляне на вода от организма, пречат на тялото да се адаптира добре в жегата.