ДАМТН: Близо три пъти са намалели нарушенията при слънчевите очила

Животът

26-06-2018, 14:05

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Около 7% от проверените слънчеви очила в търговската мрежа в цялата страна не отговарят на изискванията

Близо три пъти намаляват нарушенията при слънчевите очила, предлагани в търговските мрежи. Това са показали резултатите от масовите проверки на инспекторите от ДАМТН, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Около 7 процента от проверените слънчеви очила в търговската мрежа в цялата страна не отговарят на изискванията. При подобни акции само преди година те са били 20 на 100 от разпространяваните продукти.

Инспекциите са обхванали 246 обекта и са били съсредоточени извън специализираните оптики, за да се обхванат малки търговски обекти, супермаркети и бензиностанции, където обикновено се регистрират най-много нарушения.

Проверени са били 552 броя различни модели очила, като при 40 от тях са установени следните несъответствия: 37 броя с липсваща инструкция за употреба на български език, както и 17 броя с липсваща маркировка за съответствие.

За констатираните нарушения са били съставени 40 акта за установяване на административно нарушение и 17 заповеди за спиране разпространението или използването на несъответстващия артикул, изземване и унищожаване в съответствие с предвидените законови изисквания.