В София Тех Парк се провежда Балканският хакатон

Животът

27-06-2018, 09:30

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Програмисти от 10 страни на Балканите ще кодират дигиталната свързаност в Европа!

Балканският хакатон се организира от Представителството на Европейската комисия в България, Столична община (Асоциация за развитие на София), Държавна агенция “Електронно управление”, Асоциация за развитие на София, Фондация Webit и София Тех Парк. Той ще започва точно в 9:30 ч. в зала Експериментариум, съобщиха от пресслужбата на общината.

Събитието се провежда под патронажа на комисаря по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел. ю

Балканският хакатон ще продължи 24 часа. Старт на събитието ще бъде даден от кмета на Столична община, г-жа Йорданка Фандъкова, комисаря по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, зам.-директорът на Държавната агенция за Електронно управление Александър Йоловски; доц. Теодор Седларски, София Тех парк; Илияна Захариева, А1 и Светлана Ломева, Асоциация за развитие на София.

Основно предизвикателство на двадесет-и-четири-часовия хакатон е цифровото разделение: как да осигурим бъдеще на Европа, в което нито един гражданин няма да се чувства дигитално изключен. Само 1 месец след срещата на върха ЕС – Западни Балкани в София и в рамките на Българското председателство на ЕС балканските кодери ще предложат своите решения за европейска свързаност.

За участие в балканския хакатон са регистрирани 30 отбора от различни фирми, университети, технологични паркове и иновационни компании от Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Косово, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция.

Всички участници ще се състезават за награден фонд в размер на 10 000 евро и множество специални награди. Победителят печели и посещение в Брюксел по време на Code week 2018 по покана на комисар Мария Габриел.