• Варна
  16°
  разкъсана облачност
  Влажност: 87%
  Адрияна Митева: Всеки може сам да изгради успешното си бъдеще
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Всеки четвърти, завършил курс в Адванс Академи, започва работа в IT сектораAdriyana-Miteva_-1

  Адрияна Митева е изпълнителен директор на Адванс Академи. Има магистърска степен по Корпоративен маркетинг и докторантура по Марктинг с кариера като преподавател в ИУ Варна. Консултант по Европейски проекти на редица компании.

  • Защо и как беше създадена Адванс Академи, която вече традиционно подготвя кадри за IT сектора във Варна?
  • Академията стартира с  идея да предлага  онлайн уроци за начинаещи. Факт е,  че много често в обявите за работа за различни позиции кандидатстват хора без какъвто и да е опит, но с голямо желание. Постепенно видяхме, че за начинаещите е много трудно да се самообучават онлайн, когато това е нова територия за тях. Така взехме решение да отворим първата учебна зала, която да бъде оборудвана с всичко необходимо – компютри Apple MacBook PRO, професионални IPS монитори, качествена периферия. Повечето учебни центрове не предлагат подобна практика, защото е много скъпо да инвестираш в толкова много работни станции, софтуер и поддръжката им. Преборихме се с нелеката бюрокрация и лицензирахме академията като професионален учебен център, който да може да издава Удостоверение за обучение по част от професия, което е един вид диплома за специалност, призната от Министерство на образованието.
  • Но не спряхте дотук...
  • Както се казва: апетитът идва с яденето… Още през есента вече не можехме да отговорим на голямото търсене и плановете ни, затова и започнахме оборудването на втора по-голяма зала, която стана факт през ноември 2017-а с 25 напълно оборудвани работни места. Залата бе и домакин на първия по рода си семинар за “e-Commerce от Черният Петък до Коледа”.
  • Какво имате предвид под “голямо търсене”?
  • За 1 година от същестуването си Адванс Академи обучи над 180 курсисти в различни специалност – Front End Development, Разработка на приложения за iOS, Quality Assurance, Digital Marketing, PHP/MySQL Fundamentals, 32 от тях получиха покани да започнат стаж във фирмите-партньори на Адванс Академи – Fantastic Services, iCard, TaxBack, Flex Bricks Software. Други наши курсисти вече работят за други големи компании, опериращи във Варна.
  • Твърдите, че сте започнали тази образователна дейност, “вдъхновени” от търсенето и предлагането на пазара на труда. Правите обаче и курсове за деца…
  • Да! Защото вярваме, че IT уменията трябва да се придобиват в ранна детска възраст. Затова решихме да последваме примера на най-големия IT bootcamp в Сан Франсиско – “First Step Codding” и през лятото на 2017-а стартирахме първата пилотна програма за летен ученически курс, който бе изключително успешен. И така това лято имаме 2 учебни групи – през юли и през август, в които местата вече са почти запълнени. Групите ще бъдат обучавани едновременно от 3-ма преподаватели, за да можем да запазим високото ниво на персонално внимание към всеки курсист. Поради големия интерес стартирахме и дългосрочно обучение, което върви успоредно с учебните ангажименти на децата от септември до май. Програмата стартира миналия октомври и завърши успешно преди месец. Повече от 50 деца преминаха обучение по първо ниво на WEB Development, където усвоиха HTML, CSS, Bootstrap, научиха се да създават уебстраници, които са оптимизирани за мобилни телефони и таблети, да правят ефекти и анимации и вече са нетърпеливи за началото на второ ниво на WEB Development през септември 2018, където ще изучават JavaScript докато създават първата си онлайн игра, която могат да играят с техни приятели и съученици, а защо не и да печелят приходи от реклама.
  • 32936077_415427962201439_8903278187392270336_n (1)
  • Успешен он лайн бизнес в ученическа възраст? Възможно ли е това в България?
  • Явно – да. Имам много успешен пример на 11-токласник, който завърши Лятната ученическа академия през 2017-а, много бързо показа, че е изключително надарен и през есента стартира курс по Front End Fundamentals за възрастни. През зимата премина ускорен курс по PHP Fundamentals и през април, когато навърши 18 години, беше поканен от една от големите IT компании във Варна. Тя сключи трудов договор с него на заплата над средната за страната. В същото време работните му ангажименти са съобразени изцяло с учебния му график. Това е една много специална история на Адванс Академи, която разказва как всеки с подходящата мотивация и подход може да промени живота на детето си и своя собствен.
  • 25593938_363054474105455_8558537590244622018_n (1)
  • Значи вярвате, че това е бъдещето? 
  • Да! Ние изключително много вярваме, че IT индустрията ще продължи да се развива с огромни крачки, което ще отваря много нови професии, работни позиции и понятието като средно илу висше образование ще имат все по-ниска стойност. Дори и сега HR отделите на софтуерните компании рядко се влияят от това дали един кандидат има висше образоение или не, стига уменията и опитът му да са ценни за компанията.
  • И как Вие, в Адванс Академи се подготвяте за това бъдеще?
  • От септември ще стартираме още няколко курса за начинаещи, насочени към езиците Java, JavaScript и разработка на мобилни приложения – native и hybrid. Голямото ни предизвикателство е да открием вдъхновяващи личности, които да са страхотни специалисти, добри преподаватели и да имат желанието да предават знанията си. За жалост това е един изчезващ вид от хора, които са преди всичко професионалисти и след това преподаватели. Въпреки това в академията успяхме да привлечем някои от наистина много успешните професионалисти във Варна: Паскал Новаков, Даниел Джелебов от Астаунд Комерс България, Виктор Тодоров от Флекс Брикс Софтуер, Даниел Донев и Стефан Кършев, Иван Димитров, Теодора Иванова от Фантастик Сървисес, Георги Христов – основател на Крипто Варна, Неви Коева – един от гурутата по email marketing в България и самия Любомир Любомиров – пълнил няколко пъти залите на Софт Уни, основател на Copywrite Studio и от един от двигателите зад българската асоциация на Копирайтърите. Нека не забравяме и човека, който от самото начало прави чудеса с маркетинга на Адванс Академи – Станислав Тодоров, бивш маркетинг директор на ПФК Лудогорец.  Самият факт, че имаме изключителни високи оценки от самите курсисти за работата на академията и за всеки един курс конкретно ни кара да вярваме, че вървим в правилната посока.
  • Всичко това звучи като приказка. Сякаш в този бизнес всичко върви пи “мед и масло”…
  • Не, разбира се! Нашите “мед и масло” са вдъхновението, което получаваме от всички тези амбицирани да се учат и успеят млади (и не чак толкова млади) хора. Но си имаме и проблеми, разбира се… Основните са свързани с това, че масово ИТ компаниите във Варна, за разлика от колегите си в София, например, се страхуват да работят с учебни центрове. Не знам от какво се дължи нежеланието при положение, че проблемът с недостига на кадри е повсеместен и единственият начин да го решим е да ги създаваме. Въпреки резервираността, ние оставаме отворени и търсим варианти за сътрудничество с всяка фирма в региона, независимо дали има 1 или 100 служители. Както се убедиха нашите партньори,  ние сме една от малкото алтернативи на Jobs.bg, която може да осигури обучени и мотивирани кадри, които наистина искат да постигнат нещо.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg