Захариева: Здравият разум надделя, дадохме ясни перспективи на Македония и Албания

Изнесено заседание на групата на Европейските консерватори и реформисти се проведе в София

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариев с изказване по време на изнесеното заседание на групата на Европейските консерватори и реформисти, което се проведе в София. Захариева анализира ситуацията на Балканския полуостров и ролята на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Мисля, че най-важното, което направихме, е, че успяхме да отблокираме тази блокирана тема – европейската перспектива на страните от Западните Балкани. В началото не беше лесно да убедим всички 28, че това е важна тема за цяла Европа. Но вярвам, че сега лидерите са на мнение, че границите на сигурността на ЕС не приключват с границите на страните членки“, заяви вицепремиерът.

По думите и тази тема е чувствителна за много от страните-членки на ЕС, но здравият разум е надделял. „Успяхме да дадем ясна перспектива и ясни времеви граници на две държави – Република Македония и Република Албания. Това е успех за целия Европейски съюз, не само на Българското председателство, но това беше нашият план максимум и се радвам, че успяхме да го изпълним“, похвали Захариева ролята на страната ни.

Тя е категорична, че фокусът върху Западните Балкани през последните шест месеца е стимулирал лидерите в региона да започнат да решават проблеми, оставени отворени с десетилетия.

„Най-важното сега е да не губим фокуса от Западните Балкани и, въпреки че през тези месеци бяха постигнати много успехи – като Договора за приятелство,  добросъседство и сътрудничество с Република Македония и постигнатото споразумение между Скопие и Атина за името, решаването на граничния спор между Черна гора и Косово, както и продължаващият диалог между Белград и Прищина, има още много отворени въпроси и много работа“, изтъкна тя.