От догодина: Електронни винетки и автоматичен контрол по пътищата

През 2024 г. АМ „Хемус” трябва да стане готова

От 1 януари трябва да заработи системата за т.нар електронни винетки като контролът за използването им по пътищата ще е автоматизиран. В средата на 2019 г. трябва да влезе в експлоатация и тол системата за тежкотоварния трафик. Това каза новият началник на пътната агенция Светослав Глосов.
По думите му изграждането на тол системата върви по график. Той обясни, че е-винетката няма да се лепи никъде, а при плащане автомобилът ще се въвежда в контролната система, която следи всички минаващи покрай пътните камери коли, съобщава bTV.
Междувременно АПИ ще предостави на изпълнителя и данните на всички коли с хартиени винетки, за да се разпознават и те по време на валидността на стикера. Глосов призна, че в този процес може да възникнат и грешки.
По думите му в рамките на 2-3 години тол системата ще се изплати.
Глосов, който идва от строителния бизнес, подчерта, че не е в конфликт на интереси, като фирмата му вече се управлява от децата му и никога не е участвала в инфраструктурни проекти. Той посочи, че големите процедури, които предстоят (милиони за пътно поддържане, магистралата от София до Калотина и пътя Ботевград – Мездра) са започнати преди Дончо Атанасов да поиска да се оттегли от ръководството на АПИ, а по търговете офертите са подадени преди месец и половина.
Началникът на агенцията посочи, че според програмата на правителството през 2024 г. АМ „Хемус” трябва да стане готова. В момента се работи по два от лотовете, като 20% от отсечката от Ябланица до Боаза е построена и до края на следващата година се очаква тази част да стане готова – 5-6 месеца по-рано от планираното.